Categories: politica

Dancila anunta inca o ordonanta de urgenta pe justitie: „S-a decis in unanimitate”. Tudorel Toader detaliaza, ce urmareste Coalitia

Premierul Viorica Dancila a anuntat luni ca s-a discutat, in sedinta PSD, oportunitatea unei ordonante de urgenta de modificare a Codurilor penale pentru ca articolele declarate constitutionale sa intre in vigoare, urmand ca articolele neconstitutionale sa revina in Parlament.

„A fost o astfel de discutie s-a hotarat in unanimitate ca articolele declarate constitutionale sa fie promulgate printr-o ordonanta de urgenta”, a confirmat Viorica Dancila.

Ordonanta de urgenta ar urma sa puna in vigoare articolele declarate constitutionale din codurile penale.

„Trebuie sa vedem in normele legale pentru a face acest lucru. In Comitetul Executiv s-a stabilit ca ce s-a declarat constitutional sa dam OUG. Cand CCR declara ceva constitutional e obligatoriu pentru toata lumea, pornind de la acest considerent am avut discutia”, a mai spus premierul, citata de Mediafax.

Referitor la articolele declarate neconstitutionale, Viorica Dancila a afirmat ca acestea se vor intoarce in Parlament pentru a fi modificate.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat, luni, ca reprezentantii Ministerului Justitiei vor lua, din Codurile Penale, ceea ce este constitutional si vor transpune intr-o ordonanta de urgenta.

„S-a hotarat, fara a intra in contradictie cu nimeni, sa vedem care sunt posibilitatile legale de accelerare a procedurii de legiferare cu privire la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, in partile declarate constitutionale. S-a discutat, s-a hotarat ca Ministerul Justitiei sa analizeze, sa examineze in ce masura poate fi adoptata una sau doua ordonante de urgenta pentru transpunerea in legislatia penala a Codului Penal si Codului de Procedura Penala a solutiilor legislative care au fost declarate constitutionale. Din moment ce solutiile au fost validate de catre CCR ca fiind in acord cu exigentele, ele pot intra in fondul activ al legislatiei penale (…) Vom lua partea din lege constitutionala si vom vedea in ce masura le transpunem intr-o ordonanta ce va fi adoptata de Guvern. Toate lucrurile au un termen si daca nu e fix, e rezonabil. In functie de analiza”, a declarat Tudorel Toader.

„Suntem in ipoteza in care proiectul de lege treneaza de multa vreme si atunci vedem, la nivel de Guvern, daca stam pe loc cu partea constitutionala si va veni Parlamentul si va modifica partea neconstituionala, o va trimite la promulgare, presedintele sta in termenul pentru promulgare, o va ataca probabil la CCR si va veni vara”, a mai spus Toader.

Ministrul Justitiei a mai precizat ca articolele din Codurile Penale declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala pot fi modificate doar in Parlament, in niciun caz in Guvern.

Intrebat daca se va ajunge la anumite solutii in unele dosare, Toader a raspuns: „Imi cereti sa arata efectele inainte sa vad solutia. Sa vad continutul modificarii si apoi efectele”.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Incident cu un deputat PSD, acesta anunta ca a fost agresat de un primar: „M-a injurat de fata cu doamne”

Deputatul PSD Daniel Suciu a anuntat sambata ca a fost agresat de primarul din Sangeorz-Bai,…

14 minute ago

„Santaj!”. Citu respinge dur solicitarile PSD, care vrea sa-si ia tainul din miliardele care vin de la UE: „Stim ca PSD a fost oaia neagra in Europa atatia ani de zile”

Premierul Florin Citu a anuntat, sambata, la Focsani ca intentiile PSD privind blocarea ratificarii tratatului…

7 ore ago

Citu anunta ca face ce nu a facut PSD: „Bagam bani in Sanatate, sa ramana. Eticheta acestui Guvern sa ramana constructia de spitale noi”

Premierul Florin Citu a declarat sambata, la Focsani, ca vrea ca emblema Guvernului pe care…

7 ore ago

Lider in sindicatul lui Dumitru Coarna, printre politistii care au torturat 2 tineri. Sindicalistii au cerut in strada mariri de salarii

Unul dintre politistii tortionari de la Sectia 16 este prim-vicepresedinte la nivel national al Sindicatului…

9 ore ago