news

Dancila anunta o noua pomana pentru firmele de partid. Un miliard de euro pentru „realizarea de lucrari de interventie, reabilitare sau modernizare” a bunurilor culturale

Prim-ministrul Viorica Dancila a anuntat ca membrii Guvernului urmeaza sa discute in sedinta de joi despre un program multianual de investitii in domeniul culturii, in baza caruia un miliard de euro vor fi alocati pentru punerea in valoare a unor monumente istorice, biblioteci, muzee, centre culturale, institutii de spectacole sau concerte.

„Discutam in sedinta de astazi si despre programul de investitii in domeniul culturii. Este un domeniu care are nevoie urgenta de finantare multianuala pentru achizitia de imobile monumente istorice si bunuri culturale, construirea de bunuri culturale sau realizarea de lucrari de interventie, reabilitare sau modernizare a celor existente. Prin aprobarea unui program clar de investitii, putem pune in valoare monumente istorice, biblioteci, muzee, centre culturale, institutii de spectacole sau concerte. Pentru implementarea acestui amplu program de investitii vom pune la dispozitie suma de un miliard de euro, in baza careia se pot incheia contracte de finantare multianuale. Acest obiectiv a fost prins in programul de guvernare si este in acord cu obiectivele majore strategice cuprinse in Conventia nationala pentru cultura, votata la Congresul PSD din luna martie”, a precizat premierul, la inceputul sedintei Executivului.

Viorica Dancila a mentionat ca au fost semnate contractele de finantare pentru demararea a doua proiecte culturale, in valoare totala de aproximativ 12 milioane de euro: Programul E-cultura: Biblioteca digitala a Romaniei si Programul monumente istorice – planificare strategica si politici publice optimizate.

„In anul Centenarului ne preocupa atat evenimente dedicate celebrarii Marii Uniri, cat si proiectele importante pentru generatiile urmatoare. Ma bucur sa anunt semnarea contractelor de finantare pentru demararea a doua mari proiecte culturale, in valoare totala de aproximativ 12 milioane de euro. Este vorba de Programul E-cultura: Biblioteca digitala a Romaniei si Programul monumente istorice – planificare strategica si politici publice optimizate. Prin E-cultura vor fi expuse in biblioteca digitala a Romaniei un numar de 550.000 de resurse culturale, va fi creata o platforma informatica de tip biblioteca digitala si catalog partajat culturalia.ro si nu in ultimul rand vor fi digitalizate si furnizate pe portalul europeana.eu aproximativ 200.000 de resurse culturale”, a precizat ea.

Dancila a anuntat ca Programul monumente istorice – planificare strategica si politici publice optimizate vizeaza elaborarea Codului Patrimoniului Cultural, respectiv a strategiei nationale privind protejarea monumentelor istorice.

„Venim astfel in sprijinul autoritatilor si institutiilor publice centrale pentru o mai buna pastrate si protejare a monumentelor istorice. Aceste proiecte vor fi realizate din fonduri europene nerambursabile. Am incredere ca implementarea lor va decurge conform planului si ca vor contribui la promovarea culturii si identitatii noastre nationale”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

4 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

9 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

8 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

8 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

8 ore ago