Dancila ascunde disperata raportul GRECO. Refuza sa raspunda solicitarii GRECO de a face public raportul pe justitie

politica

Guvernul Romaniei a refuzat sa raspupunda solicitarii GRECO de a permite publicarea raportului privind justitia din Romania. Potrivit unor surse judiciare, raportul considera ca Sectia Speciala este o „anomalie judiciara”.

„GRECO, asa cum procedeaza in cazul fiecarui raport adoptat, privind nu conteaza care stat, a cerut Romaniei sa autorizeze publicarea celor doua rapoarte adoptate in ultima plenara. Autoritatile romane nu au raspuns ca nu vor autoriza publicarea. Autoritatile romane nu au transmis GRECO nici autorizarea de a publica rapoartele. Totusi, nu e neobisnuit, dat fiind timpul putin scurs de vineri. De la plenara si pana astazi, doar Islanda a autorizat publicarea raportului care o privea, adoptat tot saptamana trecuta”, se arata intr-un raspuns la GRECO pentru ziare.com.

La finalul saptamanii trecute, GRECO a reexaminat nivelul de conformitate a tarii noastre, in doua noi rapoarte: un raport de urmarire a masurilor privind prevenirea coruptiei, la nivel de parlamentari, judecatori si procurori, si un altul care completeaza raportul intocmit in contextul evaluarii in procedura de urgenta a Romaniei, lansata in 2018, si care privea anumite aspecte ale legislatiei cu privire la statutul judecatorilor si procurorilor, la organizarea judiciara si la Consiliul Superior al Magistraturii, adoptata de Parlament, precum si asupra proiectelor de amendamente privind legislatia penala.

Rapoartele nu pot fi insa publicate decat daca Guvernul Romaniei autorizeaza publicarea lor.

Jurnalistii de la ziare.com au cerut si o pozitie oficiala Guvernului privind publicarea rapostului,  insa acesta nu a raspuns.

Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, critica in termeni duri infiintarea Sectiei Speciale, catalogata drept o „anomalie”, care afecteaza independenta Justitiei si care trebuie desfiintata.

Termenul folosit in raportul GRECO privind Sectia Speciala este „to abolish”, potrivit unor surse europene.

GRECO isi exprima astfel ingrijorarea fata de atitudinea autoritatilor romane care, in loc sa renunte la SIIJ, au ales mai degraba sa ignore recomandarile anterioare si sa intareasca sectia, inclusiv prin detasarea politistilor in cadrul ei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: