Dancila, atacuri disperate la adresa lui Iohannis in sedinta de Guvern: „Nu mai avem nicio asteptare de la presedintele Iohannis sa renunte la jocurile politice”

politica

Premierul Viorica Dancila a declarat, joi, la inceputul sedintei de Guvern, ca, obisnuit sa incalce Constitutia, presedintele Klaus Iohannis a trecut la urmatorul nivel: reinterpreteaza dupa bunul plac, in cheie electorala, o decizie a CCR care este obligatorie pentru toata lumea.

„De mai bine de doi ani, Romania se confrunta cu repetate situatii de blocaj, generate de conflicte de constitutionalitate intre puterile statului. Aceste conflicte in care au fost atrase Guvernul, Parlamentul si Administratia prezidentiala au un numitor comun: refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a-si indeplini atributiile si de a respecta Constitutia Romaniei. Cea mai recenta confirmare a fost data ieri de CCR care, asa cum era de asteptat, a aratat ca dl presedinte Iohannis comite un abuz prin refuzul de a numi ministri interimari si incearca din nou sa blocheze activitatea Guvernului”, a afirmat Viorica Dancila, citata de news.ro.

Premierul a sustinut ca, fiind „obisnuit sa incalce Constitutia, dl presedinte Iohannis a trecut la urmatorul nivel: reinterpreteaza dupa bunul plac, in cheie electorala, o decizie a CCR care este obligatorie pentru toata lumea”. „Transmite public ca judecatorii CCR ar fi stabilit ca premierul trebuie sa mearga de indata in Parlament, cand de fapt Curtea a stabilit ca termenul de indata se refera la obligatia presedintelui de a numi interimari si de a nu bloca activitatea Guvernului”, a adaugat Dancila.

Viorica Dancila a afirmat ca legitimitatea Guvernului este data de votul romanilor.

„In acest moment suntem singurii care ne asumam responsabilitatea guvernarii. Am spus-o de nenumarate ori: voi merge in Parlament pentru remanierea Guvernului. Romanii trebuie sa stie insa adevarul: refuzul presedintelui de a numi interimari nu are nicio legatura cu prezenta noastra in Parlament. Nu mai avem nicio asteptare de la presedintele Iohannis sa renunte la jocurile politice. A demonstrat de nenumarate ori ca singura sa miza e una electorala. Prin actiunile sale a demonstrat in repetate randuri ca nu are respect nici pentru Constitutie, nici pentru cetatenii acestei tari. Le garantez tuturor romanilor ca vom continua sa guvernam cu responsabilitate”, a precizat premierul.

Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarea premierului pe tema refuzului presedintelui de a numi ministri interimari. Curtea Constitutionala a stabilit ca presedintele trebuie sa numeasca interimarii propusi de premier, dar ca nu este obligat sa numeasca si titularii pe posturi.

Premierul Viorica Dancila i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis ca, in urma deciziei CCR, sa semneze de indata decretele de revocare a ministrilor remaniati si „sa isi indeplineasca atributiile respectand Constitutia pe care, in ultima perioada, a calcat-o in picioare in mod constient”.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, dupa decizia CCR, ca premierul este obligat sa mearga in fata Parlamentului pentru votul de incredere, iar blocajele privind revocarile si numirea interimarilor sunt generate de refuzul premierului de a merge in Parlament. Presedintele Iohannis a spus ca, in ceea ce priveste deciziile care il privesc pe el, va hotari dupa publicarea motivarii CCR si analiza acesteia.

Curtea Constitutionala (CCR) precizeaza, in minuta deciziei privind conflictul presedinte-premier, ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa semneze de indata revocarea Anei Birchall si a lui Mihai Fifor din Guvern.

„Presedintele Romaniei urmeaza sa emita de indata decretele de revocare a ministrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 si nr.5/5324 din 26 august 2019, precum si decretele de desemnare a ministrilor interimari propusi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 si nr.5/5364 din 27 august 2019”, se arata in minuta CCR.
Este vorba despre propunerile de revocare a Anei Birchall din functia de ministru al Justitiei si a lui Mihai Fifor din functia de vicepremier, transmise de premierul Viorica Dancila in 26 august. Mihai Fifor era propus pentru numirea in functia de ministru al Afacerilor Interne.

„Presedintele Romaniei urmeaza sa raspunda, de indata, in scris si motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire in functia de ministru titular, inaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019”, mai precizeaza CCR.

De asemenea, Curtea Constitutionala a constatat, in unanimitate, ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala intre primul ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de refuzul Presedintelui de a numi ministrii titulari propusi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 si nr.5/5325 din 26 august 2019.

Mai mult despre: ,

Comentarii: