Dancila are de gand sa convoace CSAT fara Iohannis. Anunt la scurt timp dupa comunicatul Administratiei Prezidentiale

politica

Administratia Prezidentiala a anuntat, marti, ca secretariatul CSAT a transmis catre Ministerul Finantelor Publice un document cu privire la rectificarea bugetara care vizeaza bugetele Ministerului Apararii, Ministerului de Interne, SRI, SIE, SPP si STS. La scrut timp, Antena 3 a anuntat ca Dancila intentioaneaza sa convoace CSAT fara Iohannis.

„Ca urmare a scrisorii ministrului finantelor publice, transmisa Secretariatului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in data de 14 august a.c., referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018, Secretariatul CSAT a transmis documentul pentru analiza si punct de vedere, pana la data de 17 august a.c., institutiilor direct vizate de rectificarea bugetara, respectiv: Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale”, a transmis Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa remis marti Mediafax.

Potrivit sursei citate, „In prezent, Secretariatul CSAT intreprinde diligentele necesare in vederea obtinerii acordului individual al membrilor Consiliului pentru emiterea unei hotarari de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018”.

La scurt timp dupa acest anunt, Antena 3 a difuzat informatia ca Dancila crea sa convoace CSAT fara Iohannis.

Consilierul guvernamental Darius Valcov a declarat, sambata, referitor la taierea bugetului Administratiei Prezidentiale, ca la rectificarea bugetara nu se acorda fonduri suplimentare „doar pentru ca iti doresti tu sa te plimbi cu bucatarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol”.

Chestionat daca Guvernul va aproba, saptamana viitoare, rectificarea bugetara, Darius Valcov a raspuns: „Este decizia doamnei prim-ministru, noi suntem pregatiti. Nu stim daca au venit si avize de la CSAT pentru bugetele SRI, SIE, Administratia Prezidentiala, si asa mai departe, dar in momentul in care vor fi si aceste avize, daca ele sunt necesare, rectificarea va trebui sa fie aprobata”.

Pe 7 august, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca bugetul Administratiei Prezidentiale a fost redus cu 11,1 milioane de lei.

„Taierea este de 11,1 milioane, ea se compune din 8 milioane minus la bunuri si servicii, avem un plus de un million la cheltuielile de personal. Sumele sunt pana la final de an. Va fi o a doua rectificare la finalul lui octombrie. Avem posibilitatea de a aloca sume suplimentare din fondul de rezerva al Guvernului, pentru orice fel de cheltuieli suplimentare. Deci nu vor fi probleme”, a spus Teodorovici.

In aceeasi zi, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, a precizat ca a adus la cunostinta MFP si Guvernului „situatia grava in care s-ar putea ajunge daca vor fi efectuate reducerile masive de buget”, mentionand ca, anterior, a purtat discutii pe aceasta tema cu Darius Valcov, mandatat in acest sens de premierul Viorica Dancila. Potrivit sursei citate, Administratia Prezidentiala nu va putea achita integral viitoarele obligatii contractuale, nici pentru deplasari externe, nici pentru alte angajamente, in lipsa creditelor bugetare necesare pentru efectuarea platilor.

Administratia Prezidentiala a mai criticat rectificarea bugetara a Guvernului, precizand ca, prin taierea fondurilor Presedintiei, Romania nu-si va putea pastra angajamentele, precum Summit-ul celor 3 mari,a completat Dobrovolschi. O noua adresa a fost trimisa catre Ministerul de Finante.

„Bugetul Administratiei Prezidentiale pe 2018 a fost stabilit in cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru ca aceasta este suma necesara sustinerii in mod corespunzator a activitatii presedintelui Romaniei. In contextul unei rectificari negative de o asemenea anvergura Romania nu va putea fi reprezentata si nu va putea sa-si onoreze angajamentele internationale asumate, cum ar fi gazduirea si organizarea Summit-ului „Initiativei celor 3 mari” si evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de catre Romania a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai Romaniei vor afla astfel ca Guvernul blocheaza angajamentele noastre.”, a explicat, la inceputul aceste luni, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Comentarii: