Dancila, enervata ca Iohannis nu s-a consultat cu ea inainte de vizita in SUA. Dorea sa-i dea indicatii, ce sa discute cu Trump

politica

Premierul Viorica Dancila a sustinut, duminica seara, la Antena 3 ca presedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit sa aiba „o discutie cu Guvernul si Parlamentul” inainte de a pleca in vizita in Statele Unite, unde se va intalni cu Donald Trump. „Discutia ar fi trebuit sa fie aiba loc inainte de vizita si trebuia de la Guvern sa plece anumite linii care sa fie abordate in aceasta discutie cu presedintele Trump”, a spus Dancila.

„Am fost adepta consensului, am crezut si cred ca trebuie sa existe o cooperare pe proiecte importante pentru tara. Aceasta discutie domnul presedinte trebuia sa o aiba si cu Guvernul si cu Parlamentul. E imporant cu ce vii din aceasta vizita, cu ce rezultate. Daca merge doar sa faca fotografie nu e in beneficiul Romaniei.

Eu cred ca la intoarcere ca domnul presedinte sa vina in fata romanilor si sa spuna am obtinut pentru Romania asta, asta si asta.

Eu sper ca domnul presedinte sa nu vina cu anumite lucruri pe care Guvernul sa le implementeze si nu au facut obiectul unor discutii. Era important punctual sa discutam despre aspectele economice, de guvernare, fie ca vorbim de MAPN, de energie. Toate aceste lucruri trebuiau discutate iar dupa parerea mea trebuiau semnate anumite acorduri in domeniile de interes pentru Statele Unite si pentru Romania.

Pentru mine este foarte important ca toate proiectele bune pentru Romania sa le implementez. Mi-as dori sa vina domnul presedinte cu anumite aspecte benefice pentru Romania.

Discutia ar fi trebuit sa fie aplicata inainte de vizita si trebuia de la Guvern sa plece anumite linii care sa fie abordate in aceasta discutie cu presedintele Trump”, a declarat Dancila.

Presedintele Klaus Iohannis va discuta, pe 20 august, cu omologul american, Donald Trump, mai multe chestiuni importante, intre care se numara securitatea energetica si programul Visa Waiver.

Vizita la Washington a presedintelui Iohannis, facuta la invitatia omologului american, are loc in zilele de 19 si 20 august.

„Este o intalnire pe care am dorit-o si eu si presedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate si reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO si alocarea a 2% din PIB, relatia economica aflata in crestere, relatia pe energie. Vor fi si discutii in legatura cu inzestrarea Armatei, faptul ca suntem impreuna in Afganistan si chestiuni care treneaza, precum Visa Waiver. Aici trebuie sa se miste un pic lucrurile”, a spus seful statului, marti, intr-o intalnire informala cu jurnalistii.

„Energia este si sensibila, si importanta. Securitatea energetica tine de securitatea nationala”, subliniat seful statului.

El a afirmat ca impresia sa este ca exista o „disponibilitate la nivelul Guvernului roman de a repara anumite chestiuni care nu au fost bine gandite”, facand referire la Ordonanta de urgenta 114 si Legea offshore.

„Ar fi de dorit, pentru ca multi investitori de buna credinta sunt ingrijorati”, a mai spus Iohannis cu privire la cele doua acte normative.

Seful statului a mai afirmat ca americanii au o ingrijorare ca Europa va ajunge prea dependenta de Rusia in domeniul energetic.

De asemenea, presedintele Iohannis a mentionat ca Romania isi doreste ca Exxon sa ramana in proiectul de la Marea Neagra.

„Ceea ce ni s-a transmis este ca vine dintr-o politica globala, nu din ceea ce se intampla aici”, a adaugat Iohannis cu privire la anuntul potrivit caruia compania americana Exxon Mobil ar urma sa se retraga din proiectul romanesc.

Presedintele a precizat ca va readuce in discutia cu presedintele Trump chestiunea vizelor pentru romani.

„O sa readuc in discutie si tehnicienii sa caute solutii. Ca presedinte al Romaniei, doresc sa pun problema pe masa”, a aratat Iohannis referitor la programul Visa Waiver.

Seful statului a indicat ca doreste sa discute cu presedintele american si despre efectivele de militari americani din Romania, precizand ca tara noastra are posibilitatea de a gazdui mai multi militari din SUA.

Presedintele Iohannis a mentionat ca la intalnirea cu omologul american va reitera invitatia adresata acestuia de a vizita Romania.

El a mai aratat ca la Washington nu sunt prevazute intalniri de afaceri sau cu comunitatea de romani.

Mai mult despre: ,


Comentarii: