Dancila face de pomina si Ziua Imnului. Guvernul este obligat sa intervina pentru a corecta gafa premierului

news

Premierul Viorica Dancila a facut o confuzie in mesajul transmis, duminica, de Ziua Imnului, vorbind despre „cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Campia Libertatii de la Alba-Iulia”. Campia Libertatii se afla la Blaj, nu in Alba Iulia, iar adunarile nationale de aici au avut loc in 1848, precizeaza Mediafax.

UPDATE: Mesajul transmis, de Ziua Imnului, de premierul Viorica Dancila a fost modificat pe site-ul Guvernului, astfel incat greseala legata de „Campia Libertatii” a fost corectata, fiind scoasa cu totul precizarea.

„Marcam astazi Ziua Imnului National al Romaniei, sarbatoare cu o incarcatura aparte in Anul Centenar al Marii Uniri. „Desteapta-te, romane!” le-a insuflat curaj romanilor in multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat la Alba-Iulia, acordurile sale exprimand atunci bucuria vointei implinite a romanilor de unitate.Astazi, ”Desteapta-te, romane!” este imnul nostru national si ne emotioneaza ori de cate ori il auzim ca o incununare a succeselor compatriotilor nostri”, se precizeaza in mesajul postat, la ora transmiterii stirii, pe site-ul Guvernului.

In mesajul initial se arata: “Marcam astazi Ziua Imnului National al Romaniei, sarbatoare cu o incarcatura aparte in Anul Centenar al Marii Uniri. „Desteapta-te, romane!” le-a insuflat curaj romanilor in multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Campia Libertatii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimand atunci bucuria vointei implinite a romanilor de unitate. Astazi, ”Desteapta-te, romane!” este imnul nostru national si ne emotioneaza ori de cate ori il auzim ca o incununare a succeselor compatriotilor nostri”.

Premierul Viorica Dancila a facut o confuzie in mesajul transmis initial, de Ziua Imnului, vorbind despre „cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Campia Libertatii de la Alba-Iulia”. Campia Libertatii se afla la Blaj, nu in Alba Iulia, iar adunarile nationale de aici au avut loc in 1848.

Mesajul initial:

“Marcam astazi Ziua Imnului National al Romaniei, sarbatoare cu o incarcatura aparte in Anul Centenar al Marii Uniri. „Desteapta-te, romane!” le-a insuflat curaj romanilor in multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Campia Libertatii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimand atunci bucuria vointei implinite a romanilor de unitate. Astazi, ”Desteapta-te, romane!” este imnul nostru national si ne emotioneaza ori de cate ori il auzim ca o incununare a succeselor compatriotilor nostri”, se arata in mesajul Vioricai Dancila, de Ziua Imnului.

Adunarea de la 1 Decembrie 1918 nu a avut loc pe Campia Libertatii, ci pe Campul lui Horea. La acea vreme, Iuliu Hossu, episcopul unit al Gherlei, a tinut un discurs in fata poporului adunat pe Campul lui Horea.

Pe Campia Libertatii din Blaj, judetul Alba, au avut loc, in 1848, doua adunari nationale. 40.000 de romani transilvaneni au strigat la unison „Noi vrem sa ne unim cu Tara!”. La Blaj a fost intarita convingerea potrivit careia „Ardealul nu mai e Ardeal, ci Romania”.

La originea imnului national al Romaniei se afla poemul patriotic ”Un rasunet”, scris de Andrei Muresanu si publicat pentru prima data in numarul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inima si literatura”, pe o melodie culeasa de Anton Pann.

”Desteapta-te romane!” a fost intonat oficial pentru prima data la 29 iulie 1848, in cadrul unei manifestari organizate in Gradina Publica din Ramnicu Valcea, in prezent Parcul Zavoi.

Ziua Imnului National al Romaniei a fost proclamata prin Legea nr. 99/1998 si se sarbatoreste in fiecare an, la data de 29 iulie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: