Dancila insista cu Olguta Vasilescu desi presedintele a refuzat-o de doua ori. Solicitare imperioasa catre presedinte

politica

Premierul Viorica Dancila a raspuns joi, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a motivat refuzul de a accepta propunerile de la Transporturi si Dezvoltare, si anunta ca a transmis aceleasi propuneri in persoana Liei Olguta Vasilescu, la Dezvoltare si Mircea Draghici, la Transporturi.

„Premierul Viorica Dancila a transmis, in cursul zilei de astazi, presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, un raspuns oficial la scrisorile prin care seful statului a prezentat motivarile privind respingerea nominalizarilor ministrilor Transporturilor si Dezvoltarii. Documentul precizeaza faptul ca cele doua propuneri pentru functiile de ministru – Lia-Olguta Vasilescu si Mircea-Gheorghe Draghici – indeplinesc conditiile de legalitate prevazute de art. 2 din Legea nr. 90/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, persoanele propuse nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata in raspunsul premierului.

Acelasi document arata ca premierul nu isi schimba optiunile si cere emiterea decretelor de numire pentru cele doua persoane propuse anterior.

”Avand in vedere faptul ca cele doua propuneri respecta toate conditiile prevazute de Constitutia Romaniei, republicata, si de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidentiale de numire a doamnei Lia-Olguta Vasilescu in functia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, si a domnului Mircea-Gheorghe Draghici in functia de ministru al Transporturilor si, totodata, sa inceteze efectele Decretului Presedintelui Romaniei nr.46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar si ale Decretului Presedintelui Romaniei nr.47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar”, se arata in documentul oficial transmis Administratiei Prezidentiale de catre prim-ministrul Viorica Dancila.

Presedintele Klaus Iohannis a motivat joi de ce a respins cele patru propuneri ale premierului Dancila. Este vorba despre Ilan Laufer, Mircea Draghici si Olguta Vasilescu-la doua ministere.

Seful statului invoca faptul ca in cazul lui Ilan Laufer nu rezulta indeplinirea conditiilor prevazute de art. 105 din Constitutie (referitor la incompatibilitati) si de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor pentru numirea in functia de membru al Guvernului.

Cat priveste propunerea in persoana Liei Olguta Vasilescu la Transporturi, se arata ca: „persoana nominalizata nu are expertiza necesara gestionarii domeniului complex al transporturilor”.

A doua scrisoare face referire la respingerea propunerilor de la Transporturi- Mircea Draghici si Dezvoltare- Lia Olguta Vasilescu. In ambele cazuri este motivat ca documentatia transmisa nu rezulta indeplinirea conditiilor prevazute de art. 105 din Constitutie si de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor pentru numirea in functia de membru al Guvernului.

Comentarii: