Dancila, minciuni sfruntate in fata lui Juncker despre codurile penale: „Le-am spus despre cele 6.000.000 de telefoane ascultate”

news

Viorica Dancila a afirmat ca le-a transmis presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker si prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans, ca doar in sapte state europene exista infractiunea de abuz in serviciu si ca modificarea Codurilor penale respecta statul de drept in Romania.

„Da, a fost ridicat acest subiect (modificarea Codurilor penale – n.r.) de catre domnul prim-vicepresedinte Timmermans. L-am asigurat ca statul de drept nu este in niciun caz afectat, ca modificarea s-a facut in urma consultarilor, ca nu s-a facut ca in 2016 intr-o singura zi, si ca au fost luate pareri din partea magistratilor, ca s-a facut in mod transparent in Parlament, ca CCR va fi cea care isi va spune ultimul cuvant. Am reierat ca aceste modificari au fost necesare, avand in vedere necesitatea transpunerii directivelor UE si a deciziilor CCR. Am vorbit despre abuzul in serviciu. Am reinterat ca numai 7 state au abuz in serviciu, majoritatea statelor nu stiu ce inseamna abuzul in serviciu. Avem toata deschiderea sa raspundem tuturor observatiilor Comisie si a nelamuririlor care vor exista si daca CCR va constata ca anumite aspecte sunt necunstitutionale vom respecta acest lucru, astfel incat sa ne incadram in regulile privind constitututionalitate”, a declarat premierului Viorica Dancila, intr-un interviu acordat postului Antena 3.

Dancila a mai spus ca ar fi discutat cu cei doi si despre ”despre cele 6.000.000 de telefoane ascultate, ceea ce este un lucru greu de crezut, dar din pacate un lucru real in Romania”.

Seful Executivului a adaugat ca presedintele CE i-ar fi spus ca va sprijini Romania in ridicarea Mecanismului de Verificare si Cooperare atunci cand tara noastra va prelua presedintia Consiliului UE, din ianuarie 2019.

„Le-am explicat faptul ca aceste legi ale justitiei, Codul Penal, Codul de procedura penala sunt de fapt legi interne care nu afecteaza statul de drept si ca nu as vrea ca MCV-ul sa aiba in vedere aceste aspecte. Ne-am exprimat dorinta ca MCV sa fie ridicat pentru Romania si ca vom depune toate eforturile in acest sens. Cred ca nici presedintele Romaniei, nici Guvernul Romaniei nu isi doresc ca Romania sa preia presedintia cu MCV-ul. Domnul presedinte Juncker a spus ca acorda sprijin Romaniei pentru ca atunci cand va prelua presedintia sa nu avem MCV”, a completat Dancila.

Serviciul Roman de Informatii a contrazis informatiile aruncate de PSD in spatiul public privind ascultarea a 6 milioane de telefoane. Serviciul a anuntat intr-un comunicat ca in intervalul 2004-2016 au fost emise aproape 29.000 de mandate de securitate national, vizand aproape 21.000 de persoane.

„Avand in vedere discutiile din spatiul public referitoare la numarul de mandate de securitate nationala solicitate de Serviciul Roman de Informatii in perioada 2004 – 2016, Biroul de presa comunica urmatoarele:

In perioada 11.12.2004 (data la care a intrat in vigoare Legea 535/2004 ) si 16.02.2016 (pana la decizia CCR) numarul total de mandate de securitate nationala (initiale, prelungiri si completari) solicitate de Serviciul Roman de Informatii a fost de 28.784, din care 9.292 initiale.

Numarul de persoane a caror drepturi si libertati au fost restranse, in conditiile legii, in baza autorizatiei eliberate de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost de 20.907.

Pentru un numar de 17.182 persoane aceste masuri au fost prelungite cate 3 luni, in conditiile legii.

De asemenea, SRI a solicitat pentru 16.175 de persoane, dintre cele 20.907 vizate de mandatele initiale, completari ale masurilor tehnice dispuse initial de instanta de judecata.

Precizam ca aceste date au fost puse la dispozitia Comisiei de Control a SRI, la solicitarea acesteia din noiembrie anul trecut”, se arata in comunicatul SRI.

Premierul Viorica Dancila a efectuat, marti, o vizita la Bruxelles unde a avut o intrevedere si cu presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker si prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans.

Ulterior intrevederii, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a transmis premierului Viorica Dancila ca o incurajeaza sa revina la „un discurs politic normal in tara”, precizand ca este crucial ca Romania „sa nu faca pasi inapoi in progresele inregistrate” in contextul MCV, potrivit purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, Christian Wigand.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: