Dancila, paralela cu procedurile UE. O felicita pe Plumb, insa aceasta NU a fost „numita”, ci doar propusa

politica

Viorica Dancila a declarat, luni, ca „numirea Rovanei Plumb in functia de comisar european din partea Romaniei” reprezinta o reusita pentru tara noastra. Insa Rovana Plumb este doar propusa, ea trebuie sa treaca si de votul Parlamentului European. USR PLUS anunta deja ca nu va trece nici de comisiile parlamentului.

„Numirea Rovanei Plumb in functia de comisar european din partea Romaniei este o reusita pentru tara noastra. Este dovada si expresia increderii pe care presedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o are in capacitatea Romaniei si a comisarului desemnat de a exercita cu succes acest mandat”, scrie Dancila, luni, pe Facebook.

De asemenea, Rovana Plumb sustine ca nominalizarea in functia de comisar european o „onoreaza si responsabilizeaza in egala masura”.

„Este o nominalizare care ma onoreaza si responsabilizeaza in egala masura. Ca om politic si cetatean care face parte din generatia care a lucrat si lucreaza intens la integrarea in Uniunea Europeana, un proiect care nu s-a incheiat odata cu aderarea noastra, ma simt deosebit de mandra sa pot contribui la aceasta constructie europeana”, a afirmat Rovana Plumb intr-un comunicat de presa.

Ea ii multumeste premierului Viorica Dancila pentru sustinerea acordata si lui Dan Nica, pentru „fair play-ul aratat”.

„Doresc sa ii multumesc doamnei Presedinte-ales, Ursula von der Leyen, pentru increderea acordata. Cred cu tarie ca aceasta echipa unita va avea puterea sa raspunda provocarilor viitoare ale Uniunii”, a mai spus Plumb.

Lista comisarilor trebuie aprobata de Consiliul Uniunii Europene, in conformitate cu art. 17(7) din Tratatul Uniunii Europene, dupa care va fi publicata in Jurnalul Oficial al UE. Marti, Ursula von der Leyen va anunta impartirea portofoliilor si modul in care intentioneaza sa organizeze activitatea viitoarei Comisii Europene.

Josep Borrell (Spania) a fost desemnat Inalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate de catre Consiliul European, in acord cu presedintele ales, Ursula von der Leyen (Germania).

Parlamentul European trebuie apoi sa-si dea acordul pentru intregul Colegiu al comisarilor, inclusiv presedintele si Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate / vicepresedinte al Comisiei Europene. Votul va fi precedat de audierea comisarilor desemnati in comisiile relevante ale PE, in conformitate cu regula 125 din Regulamentul de procedura al parlamentului.

Dupa ce Parlamentul European isi da acordul, Consiliul European numeste in mod oficial Comisia Europeana, in aceluiasi baza art. 17(7) din Tratat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: