Dancila, pusa de Dragnea sa ii sfideze iar pe americani. Avertismentul SUA privind amenintarea Chinei, lansat la Bucuresti, ignorat de premierul PSD

politica

Prim-ministrul Viorica Dancila a avut sambata o intrevedere cu premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, in marja Summit-ul formatului de cooperare R.P. Chineza- Europa Centrala si de Est, ocazie cu care cei doi oficiali au salutat evolutia pozitiva a relatiilor dintre cele doua tari, evidentiind capitalul mare de incredere si prietenia traditionala care leaga popoarele roman si chinez. Pe 18 iunie, adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Wess Mitchell, a avertizat, chiar la Bucuresti, asupra pericolelor care le reprezinta mai nou China in estul Europei.

Potrivit unui comunicat al Executivului, intrevederea bilaterala a premierului Viorica Dancila cu premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, s-a desfasurat in marja celui de-al 7-lea Summit al formatului de cooperare R.P. Chineza – Europa Centrala si de Est („16+1″), la Sofia.

”A fost apreciata relevanta deosebita a dinamicii bilaterale favorabile in contextul apropierii anului 2019, moment de aniversare a 70 de ani de relatii diplomatice neintrerupte si a 15 ani de la lansarea Declaratiei Parteneriatului Amplu de Prietenie si Cooperare dintre Romania si R. P. Chineza. Cei doi demnitari au exprimat hotararea de a mentine la un nivel ridicat si de a intensifica dialogul politic, mijloc esential pentru stimularea colaborarii in ansamblu si valorificarea potentialului major pe care il are relatia romano-chineza. Prim-ministrul Viorica Dancila a reliefat importanta acordata de Guvernul de la Bucuresti dezvoltarii cooperarii pragmatice cu China, cu accent pe consolidarea relatiilor economice bilaterale in plan investitional si comercial. Doamna prim-ministru a exprimat interesul Romaniei de a echilibra balanta comerciala printr-o dinamica superioara a exporturilor romanesti. A punctat potentialul relevant al Romaniei de a exporta produse agroalimentare in China, pledand pentru consolidarea cadrului juridic bilateral in domeniu”, se arata in comunicat.

De asemenea, premierul roman apreciat faptul ca nivelul investitiilor chineze in Romania se mentine inca sub nivelul potentialului real si a exprimat speranta ca dialogul bilateral sa se concretizeze intr-o prezenta mai activa a investitorilor chinezi in Romania.

”Au fost evaluate oportunitatile oferite de o serie de proiecte investitionale in sectoare cheie pentru Romania, precum cel energetic si cel al infrastructurii de transport, fiind evidentiata deschiderea partii romane fata de implicarea companiilor chineze in materializarea proiectelor aflate in diverse stadii. In context, cei doi premieri au salutat semnarea, in marja Summit-ului, a Memorandumului de Intelegere privind cooperarea in domeniul transporturilor si infrastructurii intre Ministerul Transporturilor din Romania si Comisia Nationala pentru Dezvoltare si Reforma din R. P. Chineza”, mai arata Executivul in comunicatul citat.

Totodata, a fost exprimat interesul pentru finalizarea cat mai rapida a negocierilor pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda si a unui nou grup energetic la Termocentrala Rovinari, precum si in ceea ce priveste construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti.

”A fost remarcata oportunitatea intensificarii cooperarii in domeniul financiar bancar ca masura de sprijin pentru reusita aprofundarii relatiei economice bilaterale, precum si utilitatea reluarii zborurilor directe intre Romania si China ca mijloc de facilitare a schimburilor interumane prin turism, schimburi de oameni de stiinta si calatorii de afaceri. Premierul roman a reiterat dorinta Romaniei de implicare in proiectele vizand cooperarea in formatul 16+1. Totodata, seful Executivului a afirmat interesul pentru participarea la implementarea initiativei Noilor Drumuri ale Matasii (Belt and Road Initiative), inclusiv prin prisma valorificarii pozitiei geografice a Romaniei, care poate deveni o componenta relevanta a conexiunilor energetice, de transport, comerciale si interumane dintre Europa si Asia”, se precizeaza in comunicat.

Pe 18 iunie, adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Wess Mitchell, a avertizat, chiar la Bucuresti, asupra pericolelor care le reprezinta mai nou China in estul Europei.

„Romania este un simbol al libertatii la frontiera estica, ceea ce demonstreaza ca Romania s-a dezvoltat in regiune si a devenit un actor geopolitic important. Rusia nu mai este singura, exista si China, influenta Chinei se extinde in zona Marii Negre, Beijingul foloseste politica diplomatica pentru a crea asocieri in politica europeana.

China si Rusia vor sa intre in Est, China vrea sa submineze si Rusia vrea sa incalce. Obiectivele lor sunt politice, sociale si economice. Mesajul strategiei de securitate americana e ca aceasta amenintare care creste trebuie luata in serios”, a spus Mitchell, intr-un discurs centrat pe pericolele pe care le reprezinta China si Rusia in regiunea de Est.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: