Dancila, pusa in genunchi la Bruxelles de un europarlamentar socialist. Cazul OLAF si coruptia lui Dragnea, readuse in discutie

politica

Premierul Viorica Dancila s-a confruntat cu reactii dure, la Bruxelles, chiar din partea europarlamentarilor socialisti. Ana Gomes i-a adus aminte, in timpul audierii din cadrul grupului socialistilor europeni, de cazul fraudarii fondurilor europene in care este implicat presedintele PSD, Liviu Dragnea.

„I-am adus aminte de cazul OLAF, in care Liviu Dragnea este acuzat de coruptie si frauda. Si de scrisoarea lui Giuliani prin care cere amnistia coruptilor”, a scris Ana Gomes pe Twitter. De asemenea, Dancila a fost intrebata si despre mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Gomes nu a fost singurul europarlamentar socialist care a ingenuncheat-o pe Dancila. Alti doi europarlametari s-au aratat extrem de nemultumiti de referendumul pentru familie.

”Am auzit ca modificarea Constitutiei pentru a interzice accesul persoanelor de acelasi sex la casatorie este o cerere a cetatenilor, dar vreau sa va intreb, doamna premier, care este pozitia dvs? Care este pozitia dvs., va rog sa spuneti clar daca doriti sa ramaneti in linie cu carta fundamentala a drepturilor omului?”, i-a spus europarlamentarul Virginie Roziere premierului Dancila.

Un alt europarlamentar, Lopez Aguilar,  a adaugat: ”Vreau sa discutam despre un tema pe care nu ati mentionat-o, un referendum groaznic pentru familie. Vreau sa vad ca Partidul Social Democrat din Romania se pozitioneaza impotriva acestei modificari”.

Viorica Dancila le-a spus miercuri, la Bruxelles, europarlamentarilor socialisti ca „reformele” din justitie au „urmarit o mai buna calibrare a sistemului judiciar romanesc la practicile europene si la recomandarile Comisiei de la Venetia”. Insa Comisia de la Venetia a criticat in mai multe randuri modificarile la legile justitiei, parlamentarii PSD ignorand sau tratand cu dispret opiniile magistratilor europeni.

„Referitor la reformele din domeniul justitiei, premierul a aratat ca acestea au urmarit o mai buna calibrare a sistemului judiciar romanesc la practicile europene si la recomandarile Comisiei de la Venetia. In plus, a evidentiat ca procedura de revizuire a legislatiei referitoare la organizarea justitiei din Romania a fost transparenta si supusa examinarii Curtii Constitutionale, aratand ca, in acest moment, este asteptata evaluarea oficiala a Comisiei de la Venetia”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Comisia de la Venetia a dat publicitatii, in luna iulie, o opinie preliminara asupra amendamentelor aduse celor trei legi ale Justitiei privind organizarea judiciara, concluzionand ca modificarile „cel mai probabil vor submina independenta procurorilor si judecatorilor romani si increderea publicului in justitie”.

„Aceste modificari includ amendamentele care pot afecta independenta procurorilor, precum noul sistem de numire si revocare a procurorilor-sedi, rolul ministrului Justitiei si aparitia controlului ierarhic. Limitarea libertatii de exprimare a magistratilor ridica si ea ingrijorari, la fel si noua sectie pentru investigarea magistratilor, dar si noua organizare care slabeste rolul CSM, ca garant al independentei sistemului judiciar”, arata Comisia de la Venetia.

„Desi unele imbunatatiri au fost aduse in urma criticilor si deciziilor date de Curtea Constitutionala, este dificil sa nu vedem pericolul pe care aceste instrumente l-ar avea in a pune presiune pe judecatori si procurori si, in cele din urma, a submina independenta sistemului de justitiei, a submina calitatea si eficienta sa, ceea ce va avea efecte negative asupra luptei impotriva coruptiei”, adauga Comisia de la Venetia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: