Dancila se crede desteapta si face pe proasta. Ce-i va spune lui Timmermans: „Efectiv nu mai intelegem nimic, sa intervenim sau sa nu intervenim in Justitie”

politica

Premierul Viorica Dancila a declarat, luni, ca va avea o discutie „sincera” cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, in care va reitera ceea ce a spus saptamana trecuta, adaugand ca nu s-a dat niciun act normativ „care sa lezeze in vreun fel bunul mers al Justitiei”.

„Nu am discutat inca cu Frans Timmermans, am fost plecata din tara, am fost in Slovacia, in vizita oficiala, dar voi avea o discutie cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, o discutie sincera, in care reiterez ceea ce am spus la inceputul sedintei de Guvern (de saptamana trecuta – n.r.).

Nu inteleg de ce aceasta abordare. Ati vazut, nu s-a dat niciun act normativ care sa lezeze in vreun fel bunul mers al Justitiei, iar, in acelasi timp, am avut discutii cu Frans Timmermans despre anumite acte normative care consider ca trebuie date in Romania, ma refer la completul de cinci, pentru ca fiecare are dreptul la un proces corect.

Voi avea aceasta discutie cu domnul Timmermans si voi avea o discutie si cu ceilalti care ne cer noua sa nu intervenim in Justitie si Guvernul Romaniei nu a intervenit sub nicio forma, dar, in acelasi timp, pe de alta parte, ne cer sa intervenim pentru anumite aspecte in Justitie. Domnul Tajani, da. Deci, efectiv nu mai intelegem nimic, sa intervenim sau sa nu intervenim in Justitie”, a spus Dancila, dupa ce a vizitat lucrarile la podul suspendat peste Dunare din zona Jijila, informeaza Agerpres.

Ea a adaugat ca Guvernul nu trebuie sa intervina in Justitie si ca Justitia trebuie facuta de catre judecatori.

„Daca noi nu intervenim, nici ceilalti nu trebuie sa faca acest lucru. Cred ca au fost declaratii politice, se apropie o campanie electorala si cred ca punctul de vedere a fost mai mult politic decat cel pliat pe realitate”, a afirmat Viorica Dancila.

Prim-ministrul a sustinut ca nu a vazut ordonanta cu privire la completurile de cinci de la ICCJ si nu a discutat cu ministrul Justitiei despre acest lucru.

„O sa am o discutie cu Tudorel Toader. Sunt de acord ca trebuie sa armonizam toate directivele europene, sunt obligatorii, avem si avertisment de infringement pe unele dintre ele, ca trebuie sa transpunem toate deciziile Curtii Constitutionale. Cred ca acestea sunt lucruri de normalitate, dar cred ca vorbim prea mult despre Justitie”, a afirmat prim-ministrul.

Miercurea trecuta, Comisia Europeana a avertizat Romania sa revina pe calea unui proces de reforma in justitie corect si sa se abtina de la orice masuri care ar insemna regres in privinta statului de drept.

„Romania trebuie sa revina urgent la un proces de reforma corect, asta inseamna pasi inainte, nu inapoi, si inseamna si sa se abtina de la orice masuri care ar putea sa duca la un regres al tuturor lucrurilor care s-au realizat in ultimii ani”, a declarat prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, dupa reuniunea saptamanala a Colegiului Comisarilor.

Potrivit Reuters, tot miercurea trecuta, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, s-a declarat preocupat de situatia aparuta in cazul fostei sefe a DNA Laura Codruta Kovesi, care este candidata preferata de legislativul comunitar pentru noul rol de procuror-sef european.

„Vreau sa exprim toata preocuparea Parlamentului European pentru situatia care a aparut”, a afirmat Tajani in cadrul miniplenarei de la Bruxelles a Parlamentului European, dupa ce Laura Codruta Kovesi a fost plasata, pe 29 martie, sub control judiciar de procurorii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa in legatura cu aducerea in tara a fostului director al FNI Nicolae Popa. „Doamna Kovesi ramane candidata noastra si continua sa se bucure de respectul si sprijinul nostru”, a spus el, adaugand ca va scrie Guvernului de la Bucuresti pe aceasta tema.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: