Dancila se crede mai inteligenta decat GRECO, Forumul Judecatorilor si asociatiile procurorilor. Cum incearca sa salveze Sectia Speciala a Adinei Florea

politica

Premierul Viorica Dancila a declarat, vineri, referitor la posibila desfiintare a Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), asa cum a fost recomandat in raportul GRECO, ca trebuie un consens la nivelul asociatiilor de magistratilor, politicul neavand de ce sa intervina.

„Toate rapoartele, fie ca vorbim de GRECO, fie ca vorbim de raportul Comisiei de la Venetia trebuiesc analizate cu foarte multa atentie, iar raspunsurile trebuie date de asociatiile de magistrati, din partea magistratilor. Anumite aspecte din raportul GRECO nu tin efectiv de Ministerul Justitiei, nu tin de Guvernul romaniei si multe dintre ele chiar au provocat o dezbatere intre asociatiile de magistrati. Cred ca trebuie sa se creeze un consens la nivelul asociatilor magistratilor si sa dam pe urma un raspuns. Acelasi lucru l-a facut Olanda. Daca va uitati la raportul GRECO pe Olanda, a fost aceeasi abordare, au lasat magistratii sa analizeze, sa se ajunga la un consens pe punctele din raportul Greco si pe urma sa vina cu un raspuns punctual”, a declarat Viorica Dancila, la sediul Ambasadei Frantei, citata de Mediafax.

Premierul a precizat ca politicul nu are de ce sa intervina in favoarea sau contra desfiintarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

„Au fost si opinii si pro si contra (ale magistratilor -n.r.). Am vazut ce a spus UNJR. Eu cred ca o decizie trebuie luata de magistrati, nu cred ca politicul trebuie sa intervina, nu cred ca trebuie sa intervenim in actul de justitie. Inainte sa intervenim trebuie sa invatam din greseli si trebuie creat un consens”, a completat Viorica Dancila.

Grupul Statelor contra Coruptiei (GRECO) a transmis ca Romania a inregistrat progrese insuficiente in combaterea coruptiei exprimand preocupare privind reformele din sistemul judiciar, in special asupra refuzului Bucurestiului de a desfiinta Sectia speciala de investigare a magistratilor.

Presedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, ca Guvernul sa vina cu o initiativa legislativa pentru a corecta „aomalia”care este Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), precum si alte neregularitati din domeniu, urmand ca dezbaterea sa aiba loc in Parlament.

Mai mult despre: ,

Comentarii: