Dancila se smiorcaie. L-a sunat pe presedintele Iohannis insa acesta a trimis-o la plimbare. I-a spus sa astepte

politica

Premierul Viorica Dancila l-a sunat, luni, pe presedintele Klaus Iohannis pentru a-l intreba despre propunerile de interimari pentru ministerele care au apartinut ALDE. Seful statului i-a raspuns sec ca va da un raspuns intr-un timp scurt. 

”Am vorbit cu domnul presedinte si mi-a spus ca legat de cele trei propuneri pe care le-am facut pentru portofoliul ALDE va da un raspuns intr-un timp scurt (…) Nu mi-a spus nici ca accepta, nici ca nu accepta. Mi-a spus ca intr-un interval de timp scurt va veni cu un raspuns”, a declarat, luni, Viorica Dancila.

Premierul sustine ca activitatea Guvernului nu este blocata.

”Nu este blocat Guvernul, Guvernul functioneaza”, a spus Dancila, precizand ca miercuri sau joi va avea loc urmatoarea sedinta de guvern.

”Pana atunci, speram sa avem un raspuns”, a mai spus premierul.

Lunea trecuta, premierul Viorica Dancila a transmis presedintelui propunerile de noi ministri la Educatie, Justitie si Interne. Au fost validati de conducerea PSD Dana Girbovan la Justitie, Serban Valeca la Educatie si Mihai Fifor la Afaceri Interne. De asemenea, au fost validate ca propuneri de vicepremier Ana Birchall – la parteneriate strategice si Iulian Iancu – pe probleme economice.

Dupa doua zile, seful statului a anuntat ca nu accepta nicio propunere de remaniere a Guvernului. „In primul rand, nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru ca acest guvern si-a schimbat componenta politica, ci pentru ca propunerile sunt pur si simplu inacceptabile. Resping in integralitate remanierea propusa de premier”, a spus Iohannis.

Vineri, presedintele a semnat decretul prin care se ia act de demisia Gratielei Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru, ministrul Mediului, a lui Anton Anton, ministrul Energiei, si a lui Viorel Ilie, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, si prin care se constata incetarea functiei de membru al Guvernului pentru cei trei. Acestia, membri ai ALDE, au demisionat dupa ce formatiunea a iesit de la guvernare. In locul lor erau propusi interimari astfel: la Energie – ministrul Economiei, Niculae Badalau, la Mediu – ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, si la Relatia cu Parlamentul – ministrul pentru Mediul de afaceri, antreprenoriat si comert, Radu Oprea, conform unor surse politice.

Aflata intr-o vizita la Constanta, tot vineri, premierul Viorica Dancila a declarat ca nu a inteles de ce presedintele a respins cinci propuneri de ministri, care sunt ”persoane foarte bine pregatite si apreciate profesional”, si a anuntat ca ii va telefona lui Klaus Iohannis pentru a vedea care este opinia sa legata de activitatea Guvernului.

„In mod normal, la cele trei ministere (Educatie, Justitie si Interne – n.r.) ar trebui sa am ministri interimari. Am sa-i dau un telefon domnului presedinte Iohannis, sa vad care este opinia domniei sale legata de activitatea Guvernului. Ca, prin ceea ce face, efectiv vrea sa blocheze Guvernul si daca vorbim despre normalitate, despre modul de functionare a relatiilor dintre institutiile statului, mi se pare un lucru de neacceptat sa blocheze activitatea Guvernului, mai ales ca in perioada urmatoare venim cu o serie de masuri foarte bune pentru populatie.

Mai mult despre: ,

Comentarii: