Dancila si Dragnea vor da o „ordonanta mult mai parsiva” in loc de amnistie si gratiere: „Eu cred ca Liviu Dragnea a programat lucrurile astfel”

analize

Georgeta Condur, lector universitar si  prorector la Universitatii Petre Andrei din Iasi, prezinta un scenariu foarte plauzibil privind modul in care Guvernul il va scapa pe Liviu Dragnea de condamnari si de procesele penale fara a apela la ordonanta de amnistie si gratiere.

Astfel, este de asteptat ca Guvernul sa adopte o „ordonanta mult mai parsiva” decat cea privind amnistia si gratierea prin care vor fi anulate toate procesele de la ICCJ si efectele acestora din perioada in care au existat protocoale cu SRI. Guvernul si liderii PSD se vor baza in adoptarea acestei ordonante pe o previzibila decizie a CCR prin care vor fi condamnate protocoalele incheiete de SRI cu Parchetul General.

Iata argumentele Georgeteo Condur in favoarea acestui scenariu:

„Viorica Dancila a declarat azi presei ca exclude adoptarea pana la finalul anului a unei ordonante de urgenta pentru amnistie si gratiere: ‘Nu am pe masa acest act, nu am discutat cu nimeni despre amnistie si gratiere’.

Sigur, exista posibilitatea ca Viorica Dancila sa minta, ca sa adoarma vigilenta oamenilor, si sa tranteasca o ordonanta cu amnistia si gratierea inainte de Craciun sau sa lase atributiile altcuiva, care sa faca acest lucru. Dar eu inclin sa cred ca NU va fi o ordonanta de amnistie si gratiere propriu-zisa. Va fi ceva mai parsiv: o ordonanta care sa anuleze toate procesele in curs la ICCJ si sa permita si revizuirea proceselor incheiate in ultimii ani, sub pretextul desfasurarii in perioada in care a existat un protocol al SRI cu Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Se stie ca in 23 august Liviu Dragnea a depus deja o sesizare catre Inspectia Judiciara, in care afirma ca in toate cele trei dosare in care a fost sau este cercetat penal (Dosarul Referendumului, in care a fost condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, Dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman, in care a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, si Dosarul Teldrum) urmarirea penala a fost facuta prin punerea in aplicare a protocolului din 2009 intre PICCJ si SRI pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale.

Stim, de asemenea, ca Florin Iordache, caruia Liviu Dragnea i-a cedat atributiile de Presedinte al Camerei Deputatilor in ziua de 8 octombrie, a sesizat in acea zi Curtea Constitutionala in legatura cu un posibil conflict de natura constitutionala intre Parlament si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, vizand incheierea unui protocol cu SRI in 2016. CCR se va pronunta pe 11 decembrie in legatura cu aceasta sesizare.

Deci eu cred ca Liviu Dragnea a programat lucrurile astfel: pe 11 decembrie CCR se va pronunta in favoarea sesizarii facute de Florin Iordache, ca inlocuitor al Presedintelui Camerei Deputatilor. Desi este vorba de alt protocol cu PIICJ, din 2016, nu de cel invocat de Dragnea la Inspectia Judiciara, e posibil ca CCR sa strecoare formulari generale ambigue si oricum PSD va urla din rasputeri prin toate trompetele din mass media ca, iata, Curtea s-a pronuntat si acum trebuie ”reparate nedreptatile”. Guvernul va da o ordonanta care va anula toate procesele de la ICCJ si efectele acestora din perioada in care au existat protocoale cu SRI, indiferent ce probe fara nicio legatura cu protocoalele au fost in dosare. Viorica Dancila va spune ca n-a mintit, fiindca nu a dat nicio ordonanta de amnistie si gratiere, ci una de ”reparare” si ”punere in aplicare a deciziei CCR”. Mass media va acoperi totul cu zgomot si ceata, oricum unii oameni nu au capacitatea de a intelege spete juridice mai complexe si vor fi suficient de confuzi, ba va mai fi si inainte de Craciun, cand toata lumea e preocupata de cadouri si sarmale.

Astfel, Dragnea si-ar rezolva dintr-o lovitura, fara amnistie propriu-zisa, toate cele trei dosare (inclusiv cel in care a fost condamnat definitiv), care trebuie reluate de la capat, daca nu se prescriu intre timp faptele si mai are cine s-o faca, in situatia in care s-a pus tot mai mult capastrul pe justitie. Ramane curat-curatel in cazier si devine si jupanul justitiei, care invata lectia ca nu e bine sa te pui cu liderii PSD, fiindca te revoca din functie ca pe Kovesi, te pistoneaza cu CCR si cu Inspectia Judiciara, te hartuiesc precum pe Lazar de la PG si pe Tarcea de la Inalta Curte si, daca se da, totusi, o decizie de condamnare, ea este intoarsa prin Ordonante de Urgenta ale Guvernului. In conditiile astea, trebuie sa fii sinucigas ca sa te mai iei de alde Dragnea, iar Romania va pierde tot ce a castigat in ultimii ani.

In fine, acesta este scenariul care mie mi se pare cel plauzibil: nu ii amnistiaza/gratiaza, ci ii ”spala” temporar de tot pe cei cu procese, in ultimii ani, la ICCJ (unde ajung practic toti politicienii de rang inalt implicati in cazuri de coruptie) si ii transforma nu in ”iertati”, ci in ”victime ale statului paralel, condamnate pe nedrept”.

Ne-am putea intreba de ce nu au pus deja in aplicare planul, mai ales ca Tudorel Toader deja anuntase din vara ca va propune adoptarea unei OUG pe aceasta tema. Probabil din doua motive: pe de o parte, nu s-o fi cazut de acord integral asupra felului in care sa se faca. Tudorel Toader propunea o varianta in care un condamnat sa poata cere unui judecator sa verifice daca hotararea a fost pronuntata pe baza unor elemente (interceptari) realizate conform protocoalelor, judecatorul urmand sa decida daca se trimite sau nu cauza la rejudecare. Dragnea si restul, stiind ce e in dosarele lor, probabil vor ca sentintele si procesele sa fie anulate automat, fara decizia unui judecator, indiferent ce alte probe erau acolo (martori, inscrisuri etc.). Pe de alta parte, s-a asteptat, probabil, decizia CCR la sesizarea lui Iordache (care a fost amanata de CCR pe 11 decembrie) si perioada Sarbatorilor. Circul cu tragerile la sorti ale completurilor au fost, probabil, doar o tactica de tragere de timp, pana vine ordonanta de exonerare invocand nu iertarea celor vinovati, ci protocoalele.

In fine, ultima intrebare legitima este ce poate face societatea, cum ne putem opune unui asemenea scenariu. Raspunsul e unul singur: cred ca doar in acelasi fel in care ne putem opune oricarei decizii, in strada. Oricat de incomod este pentru toti, se pare ca doar un Craciun in strada e solutia. Pare greu de crezut ca oamenii se pot mobiliza inainte, cand numai de asta n-avem chef si cata vreme drobul de sare inca n-a cazut, dar, daca se intampla, putem macar sa-i facem sa achite nota de plata dupa. Si ar trebui sa fie o nota a naibii de piperata, la cum se joaca de atata vreme cu nervii nostri si cu viitorul Romaniei”,  a scris Georgeta Condur pe Facebook.

Premierul Viorica Dancila a afirmat, joi, raspunzand unei intrebari, ca exclude ca pana la finalul acestui an sa fie adoptata o ordonanta privind amnistia si gratierea. „Eu va spun ca nu se da acum nicio ordonanta (referitoare la amnistie si gratiere – n.r.)”, a declarat Dancila

„In calitate de prim-ministru nu am un act normativ care sa prevada asa ceva (amnistia si gratierea – n.r.), nu am avut o discutie, deci nu pot sa prevad… Eu cred ca… nu stiu daca se impune o discutie, deci nu pot sa stiu ce se va discuta in Comitetul Executiv”, a spus Dancila, citata de news.ro.

Intrebata daca ea considera oportuna o ordonanta pe amnistie si gratiere, Dancila a spus ca fiecare poate sa isi spuna opinia.

„Eu va spun ca nu se da acum nicio ordonanta (referitoare la amnistie si gratiere – n.r.)”, a adaugat ea.

Intrebata pana cand nu se va da, Dancila a replicat: „Pai pot sa va spun eu ce se intampla peste doi ani, peste trei ani, peste un an. Eu v-am spus ca nu am avut nicio discutie, am vazut opiniile colegilor din PSD, fiecare este liber sa-si spuna opinia, eu nu am avut nicio discutie pe acest lucru”.

„In CEx fiecare isi va spune punctul de vedere, nu pot eu sa prevad ce problema va ridica un membru al CEx-ului. Eu v-am spus ca nu am pe masa acest act normativ, nu am discutat cu nimeni despre aministie si gratiere”, a mai spus Dancila

Intrebata daca exclude ca pana la finalul acestui an sa fie adoptata o ordonanta privind aministia si gratierea, ea a afirmat: „Da”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: