Dancila si Olguta Vasilescu, pe culmile penibilului. Il forteaza pe Iohannis sa le arate usa pentru a patra oara

politica

Premierul Viorica Dancila i-a transmis o noua scrisoare presedintelui Klaus Iohannis in care ii cere sa-i numeasca la Transporturi si Dezvoltare pe Mircea Draghici, respectiv Lia Olguta Vasilescu. Premierul a atasat intre documentele transmise la Cotroceni si cazierele judiciare ale celor doi.

„Premierul Viorica Dancila a transmis, in cursul diminetii, presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, o scrisoare de raspuns la adresa din 17 ianuarie 2019 privind conditiile de legalitate in legatura cu propunerile de numire in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a doamnei Lia-Olguta Vasilescu si a domnului Mircea-Gheorghe Draghici in functia de ministru al transporturilor, reiterate prin adresa nr. 5/105/10.01.2019”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Premierul ii transmite, in scrisoare, presedintelui Klaus Iohannis ca ”insistenta” acestuia de a comunica in scris ”duce in derizoriu” prerogativele si raporturile constitutionale.

„Propunerile pe care le reiterez de doua luni se refera la persoane cu o experienta si o probitate netagaduite, capabile sa exercite inaltele demnitati pentru care sunt nominalizate, cu atat mai mult cu cat una dintre nominalizari se refera la o persoana care a mai indeplinit functia de membru al Guvernului. Insistenta dumneavoastra in a se atasa unui inscris intre primul-ministru al Romaniei si Presedintele tarii acte care sa probeze respectarea cerintelor de legalitate este fara precedent in practica raporturilor constitutionale intre autoritatile puterii executive si creeaza premisele pentru ducerea in derizoriu a unor prerogative si raporturi constitutionale.Este foarte important de mentionat faptul ca verificarea indeplinirii conditiilor de legalitate ale celor doua nominalizari a fost efectuata de catre secretarul general al Guvernului, prealabil inaintarii propunerilor respective catre Administratia Prezidentiala”, se mai arata in scrisoare.

Viorica Dancila reitereaza, in final, solicitarea de emitere a decretelor pentru numirea Olgutei Vasilescu si Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor si Ministerul Dezvoltarii.

„Avand in vedere faptul ca cele doua propuneri respecta toate conditiile prevazute de Constitutia Romaniei, republicata si de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidentiale prin care doamna Lia-Olguta Vasilescu sa fie numita in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice si domnul Mircea-Gheorghe Draghici sa fie numit in functia de ministru al transporturilor, si, totodata, sa inceteze efectele Decretului Presedintelui Romaniei nr. 46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar si ale Decretului Presedintelui Romaniei nr. 47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar”, transmite Dancila.

In incheiere, premierul mentioneza actele atasate la dosarele celor doua propuneri, respectiv copii legalizate dupa carti de identitate, certificate de cazier judiciar, curriculum-Vitae actualizate, cu semnaturi olografe, declaratii privind exercitiul deplin al drepturilor electorale si inexistenta cazurilor de incompatibilitate, precum si privind neapartenenta la structurile fostei Securitati.

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, premierului Viorica Dancila o scrisoare in care explica de ce a refuzat numirile, precizand ca documentatia care insoteste propunerile de numire a Olgutei Vasilescu si Mircea Draghici la Dezvoltare si Transporturi este incompleta.

Seful statului sustine ca documentatia e incompleta, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atesta situatia judiciara a unei persoane.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: