Dancila vrea o viata mai buna si arunca noi sageti catre UE: Suntem toti in jurul aceleiasi mese, sa fim constructivi

politica

Viorica Dancila a declarat, joi, la Summit-ul regiunilor si oraselor, ca europenii au nevoie de spitale si de scoli bine dotate. Premierul a adaugat ca increderea oamenilor in conducerea statului se castiga in timp, dar se poate pierde intr-o clipa.

„Cetatenii europeni au nevoie de spitale care ofera servicii medicale performante, scoli bine dotate pentru a asigura educatie de calitate, drumuri mai bune, siguranta, prosperitate, echitate si stabilitate. Pe scurt, o viata mai buna. 2019 este un an cu multe schimbari, insa trebuie sa fie, in acelasi timp, un an de continuitate. Agenda si evolutiile la nivel european sunt marcate de provocari multiple, carora trebuie sa le raspundem prin coeziune, unitate si solidaritate. Increderea oamenilor se castiga in timp, dar se poate pierde intr-o clipa.

Avem resursele, capacitatea si forta necesare nu doar sa pastram, ci sa crestem increderea in proiectul european, prin continuarea investitiilor care au adus prosperitate pentru mii de regiuni, orase, comunitati locale. De la aceasta premisa am inceput mandatul presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, sub semnul dialogului deschis si constructiv cu dumneavoastra, cei care promovati si reprezentati interesele cetatenilor. Avem un tel comun si sunt convinsa ca impreuna reusim sa intarim increderea in valorile fundamentale care ne unesc”, a declarat Viorica Dancila, la sesiunea de deschidere a celui de-al VIII-lea Summit al regiunilor si oraselor, potrivit Mediafax.

Premierul a sustinut ca motto-ul Romaniei la presedintia Consiliului UE reflecta importanta recunoasterii si intoarcerii la fundamentele constructiei uomunitare.

„Motto-ul nostru reflecta importanta recunoasterii si intoarcerii la fundamentele constructiei comunitare, prin declinarea coeziunii in toate dimensiunile sale: coeziune politica, coeziune economica, coeziune sociala si coeziune teritoriala. Nu avem timp de pierdut! Europa trece prin schimbari fundamentale si este datoria noastra sa oferim cat mai rapid siguranta unei comunitati puternice, care merge inainte unita si capabila sa-si protejeze interesele si cetatenii.

Avem nevoie de o Europa mai integrata, coeziva, construita pe obiective si directii de actiune consensuale, cu respectarea valorilor si principilor fundamentale europene si evitarea fragmentarilor. Avem nevoie de o Europa ale carei regiuni si orase sunt puternice. Aceasta presupune in primul rand o legatura mai stransa intre autoritati si cetateni, iar definirea proiectelor sa fie facuta pornind de la asteptarile acestora”, a adaugat acesta.

De asemenea, Dancila a sustinut ca diversitatea opiniilor dintre statele membre UE ar trebui sa fie un factor de progres pentru un viitor stabil.

„Facem parte dintr-o mare familie si ca in orice familie pot aparea diferente de opinie. Sa facem din diversitatea opiniilor un factor de progres pentru un viitor stabil, mai bun pentru generatiile viitoare. Suntem toti in jurul aceleiasi mese. Sa fim deschisi la dialog si constructivi, sa luam toate lucrurile bune sa le punem in practica pentru cetatenii nostri.

Am convingerea ca Declaratia de la Bucuresti va contribui definitoriu la pregatirea Agendei Strategice 2019-2024 si ca impreuna vom transmite un semnal ferm de incredere in viitorul Uniunii Europene. Sa le oferim cetatenilor ce asteapta de la noi: o Uniune mai puternica, mai prospera si mai aproape de ei!”, a conchis Dancila.

Premierul a participat joi la deschiderea celui de-al VIII-lea Summit al regiunilor si oraselor, eveniment organizat de presedintia Romaniei la Consiliul UE.

Comentarii: