Danemarca a decis sa acorde azil femeilor si fetelor din Afganistan

externe

Danemarca a decis, luni, sa acorde sistematic azil femeilor si fetelor originare din Afganistan, unde drepturile lor au fost reduse drastic dupa revenirea talibanilor la putere, relateaza AFP citata de Agerpres.

„Decizia se bazeaza pe informatii referitoare la deteriorarea continua a conditiilor de viata a femeilor si fetelor in Afganistan. Acest raport arata ca situatia unui numar de grupuri de persoane din Afganistan, in special femei si fete, este de natura sa constituie o persecutie in sensul Conventiei pentru refugiati”, a declarat Comisia daneza de apel pentru refugiati intr-un comunicat, bazandu-se pe un raport publicat recent de Agentia europeana pentru azil.

Conform Comisiei daneze de apel pentru refugiati, cinci cazuri suspendate temporar privind femei afgane vor fi rezolvate in sensul ca acestora li se va acorda azil pe baza noii decizii.

Autoritatea va reexamina totodata cazurile de femei afgane carora le-a refuzat acordarea de azil dupa sosirea talibanilor la putere in vederea acordarii unui drept de sejur persoanelor vizate in virtutea noii decizii (circa zece cazuri) si toate cazurile privind cetateni afgani de sex masculin (circa 30 de cazuri) carora le refuzase acordarea de azil de la aceeasi data.

De la revenirea lor la putere in august 2021, talibanii au erodat treptat libertatile castigate de femei in ultimii 20 de ani dupa caderea regimului lor precedent in 2001.

O femeie in Afganistan nu are dreptul sa calatoreasca fara a fi insotita de o ruda masculina si trebuie sa se acopere cu o burqa sau cu un hijab cand ies din casa.

In afara de faptul ca li se refuza dreptul de a studia, femeilor le este interzis accesul la majoritatea functiilor publice. La sfarsitul lunii decembrie, la patru zile dupa ce le-au interzis femeilor sa studieze la universitate, autoritatile talibane au ordonat organizatiilor neguvernamentale locale si straine sa nu mai angajeze femei, dupa „plangeri serioase” privind modul lor de a se imbraca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: