Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

externe

petrolier

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc prin Marea Baltica, a precizat luni ministrul de Externe al tarii nordice, o declaratie care ar putea declansa o noua confruntare cu Moscova, relateaza Reuters.

Rusia trimite aproximativ o treime din exporturile sale de petrol pe cale maritima, sau 1,5% din oferta globala, prin stramtorile daneze, care reprezinta o poarta de acces la Marea Baltica, astfel incat orice incercare de a opri livrarile ar duce la cresterea preturilor petrolului si ar afecta finantele Kremlinului.

Danemarca a reunit un grup de tari aliate care evalueaza masuri vizand asa-numita flota fantoma de nave imbatranite care transporta petrolul rusesc, a declarat ministrul de Externe, Lars Lokke Rasmussen, pentru Reuters.

Rusia a acumulat in mod discret o flota de peste 100 de petroliere imbatranite, inca din 2022, pentru a eluda restrictiile occidentale privind vanzarile de petrol rusesc in urma invaziei sale in Ucraina, potrivit brokerilor si analistilor de transport maritim.

Compania de consultanta energetica Rystad spune ca Rusia si-a format in 2022 o flota de 103 petroliere, prin achizitii si prin realocarea navelor care deservesc Iranul si Venezuela, doua tari aflate sub embargouri petroliere occidentale.

Demersul Kremlinului de a asambla asa-numita „flota fantoma” a Rusiei este o incercare de a depasi restrictiile internationale asupra petrolului tarii. Printre acestea se numara si plafonul de pret global de 60 de dolari pe baril, care face parte dintr-o initiativa mai larga a G7.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: