Daniel Morar a luat-o pe urmele lui Tudorel Toader, s-a facut avocat. Fostul judecator CCR s-a asociat cu un cunoscut avocat din Bucuresti

news

Daniel Morar, fost judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei si fost procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a intrat in parteneriat cu Gabriel Albu, fondatorul casei de avocatura Albu Legal, specializata in Dreptul penal al afacerilor. Parteneriatul rezultat va reprezenta in special mari companii internationale si locale, dar si oameni de afaceri, in fata organelor de urmarire penala si a instantelor de judecat.

”Daniel Morar, fost judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei, fost procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie si unul dintre cei mai cunoscuti practicieni ai dreptului din Romania, se lanseaza in avocatura in parteneriat cu Gabriel Albu, avocat specializat in Dreptul penal al afacerilor. Ca formula juridica de functionare, Daniel Morar si Gabriel Albu vor colabora sub forma unei conventii de conlucrare profesionala, desfasurandu-si activitatea profesionala si asistandclientii preponderent in comun, la sediul care va functiona la Bucuresti”, potrivit unui comunicat de presa.

„Oferta de parteneriat a venit din partea casei de avocatura Albu Legal”, spune Daniel Morar.

El aminteste ca intentia sa de a practica avocatura dupa incheierea mandatului a fost exprimata si public.

”Am afirmat anterior ca, odata ce imi voi fi incheiat mandatul la Curtea Constitutionala, cariera mea publica va lua sfarsit si voi activa in mediul privat. Am ales astfel avocatura, o premiera pentru mine din mai multe puncte de vedere”, afirma Morar.

Conform sursei citate, noua formula aduce in acest moment o oferta unica pe piata: un parteneriat intre un cabinet de avocatura lider de piata in domeniul Dreptului penal al afacerilor si ”un profesionist provenit din sectorul public, cu un background profesional de cel mai inalt nivel si o imagine publica foarte buna si echilibrata”.

„Era evident, inca inainte ca Daniel Morar sa isi termine mandatul, ca este cel mai cunoscutsi credibil personaj din domeniul public dispus si capabil sa faca o tranzitie rapidacatre o cariera de succes in mediul privat. El va aduce un know-how de cel mai inalt nivel in Dreptul penal al afacerilor, dar siindomenii precum practica de Drept constitutional si protectia drepturilor omului, si se va implica la nivel general in activitatea comuna. Avand in vedere experienta sa, suntem convinsi ca va avea un rol important in coordonareacazurilor ce tin de Dreptul penal al afacerilor. Separat, si ca domeniu preponderent nou de activitate a asocierii in aceasta noua formula, avem in vedere o practica de formulare a unor puncte de vedere sau opinii legale in domenii de specializare precum Drept constitutional, protectia drepturilor omului, Drept penal si procesual penal”, afirma Gabriel Albu.

Biroul de avocatura Albu Legal a fost infiintat in 2020 de catre Gabriel Albu. Echipa rezultata in urma parteneriatului va fi formata din opt avocati (cei doi titulari de cabinet, trei avocati seniori, un avocat colaborator si doi avocati stagiari).

Preponderent, Albu Legal reprezinta companii, majoritatea fiind corporatii internationale.

”Practica principala este si va continua sa fie apararea in procese penale, prin reprezentarea companiilor si a oamenilor de afaceriatat in fata organelor de urmarire penala (indeosebi a parchetelor specializate, DNA si DIICOT), cat si a instantelor de judecata. De asemenea, Albu Legal ofera consultanta in preventia riscurilor penale, servicii de investigatie interna, precum si asistenta juridica in relatia cu autoritatile administrative de control (de exemplu ANAF, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Oficiul European de Lupta Anti-Frauda – OLAF si corespondentul sau roman, Departamentul de Lupta Anti-Frauda – DLAF). De la infiintare, cifra de afaceri a Albu Legal a inregistrat o dinamica accentuata de crestere, de circa 20 de procente anual. Numarul mediu anual de angajamente este de circa 50, cu usoare cresteri de la an la an”, se arata in comunicat.

Daniel Morar este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca (1990). Intre 1990 si 2005 a activat ca procuror, mai intai la parchete din Targu Mures si Cluj-Napoca, in acest interval fiind detasat temporar, in doua randuri, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In anul 2005 a fost numit procuror general al Parchetului National Anticoruptie, transformatulterior inDirectiaNationala Anticoruptie, unde a ocupat functia de procuror-sef al Directiei, functie pe care a exercitat-o pana la incheierea mandatului, in anul 2012. Ulterior, a fost delegat in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, exercitand atributiile procurorului general al Romaniei in perioada octombrie 2012 – aprilie 2013.

Intre 2013 si 2022 a fost judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei, numit de Presedintele Romaniei pentru un mandat constitutional de 9 ani. Din 2022 este avocat.

A fost membru al Consiliului Guvernatorilor al Academiei Internationale Anticoruptie (IACA) din Laxenburg, Austria (2012-2015), organizatie internationala care activeaza sub egida O.N.U.

In cursul mandatului sau de judecator al CCR, in perioada 2016-2022, a fost agent de legatura pentru Curtea Constitutionala a Romaniei la Comisia pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia).

Gabriel Albu practica avocatura din 2002 si Dreptul penal al afacerilor din anul 2005. Anterior, a facut parte din echipele unor firme internationale de avocatura de top, precum Linklaters, CMS Cameron McKenna si Salans (in prezent, Dentons). Din anul 2008, ca practician in cadru independent, s-a dedicat intru totul Dreptului penal al afacerilor, fiind unul dintre pionierii acestui domeniu de practica profesionala in Romania. Gabriel Albu gestioneaza cauze complexe, la cel mai inalt nivel de reprezentare, implicand indeosebi acuzatii de evaziune fiscala si frauda impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, acuzatii de coruptie, de frauda financiara, infractiuni de serviciu, pe piata de capital si de frauda privind achizitiile publice. Detine o experienta solida si diversa in domeniul corporate, asistand si reprezentand un numar mare de companii multinationale si locale si persoane fizice din cadrul acestora in proceduri penale complexe, aflate atat sub jurisdictia nationala, cat si cu elemente internationale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: