Daniel se baga intre Teodosie si Vasile Banescu, in scandalul pe data Pastelui: „Produce tulburare in Biserica”

news

Patriarhul Daniel intervine in scandalul de la varful Bisericii Ortodoxe, dintre IPS Teodosie si purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu

Daniel i-a trimis o scrisoare lui Teodosie, in care i-a reprosat ca „produce tulburare in Biserica”.

„Trebuie oprita polemica in relatia cu Domnul Banescu, deoarece produce tulburare. Problema distinctiei dintre pozitia oficiala a Bisericii si opiniile individuale ale ierarhilor, clericilor si mirenilor va fi discutata la urmatoarea sedinta a Sfantului Sinod”, afirma Daniel in mesaj.

Urmatorul Sinod este in data de 5 iunie.

Scandalul are legatura cu solicitarea unor intelectuali apropiati de BOR care au solicitat ca Pastele sa fie sarbatorit de ortodocsi in aceeasi zi cu catolicii. Banescu a sustinut tacit pozitia intelectualilor, in timp ce Teodosie s-a impotrivit violent.

„Au catolicii Sfanta Lumina? N-au. Au altii? N-au. Toti se aduna la lumina ortodocsilor si striga adevarata lumina a ortodocsilor. Nu vreau sa judec, ca nu-i treaba mea, doar ii compatimesc”, a declarat Teodosie.

Teodosie l-a atacat apoi si pe Banescu.: „Cred ca este un accident in viata lui, in mintea lui. Are a doua sotie care a fost categoric impotriva religiei si atunci ce sa astepti dintr-o atmosfera de familie foarte controversata? Dumnezeu sa ii ajute. Ne rugam pentru el.”

Vasile Banescu a reactionat printr-un mesaj, in care vorbeste despre „minciuna crunta” si un atac alimentat de „ura si furie”, care „dezonoreaza pe oricine”.

„Cand acest oricine e insa un reprezentant oficial al Bisericii, care a polarizat major comunitatea ecleziala, sfidand in forma continuata Patriarhia Romana, legea, binele comun si interesul national, persoana asociata azi cu simpatia declarata pentru un dictator declarat criminal de razboi si in timp cu alte lucruri tenebroase care compromit grav inclusiv institutia pe care o reprezinta, intr-un asemenea nesfarsit de trist si scandalos caz, situatia devine una care l-ar putea invita sau chiar constrange la scuze publice si pocainta”, a reactionat purtatorul de cuvant al Patriarhiei pe pagina sa de Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: