Danilet, concluzii taioase dupa declaratiile lui Tudorel Toader. Judecatorul evidentiaza fatarnicia si stupizenia ministrului Justitiei

politica

Cristi Danilet, pensionare, CSM, decizie

Judecatorul Cristi Danilet are cateva observatii ironice la adresa declaratiei de presa pe care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut-o marti, in replica la afirmatiile lui Augustin Lazar.

„Dupa scurta declaratie de presa care a durat 20 de minute si in care s-a raspuns la o intrebare, ca la o conferinta de presa, trag urmatoarele concluzii:

In martie ‘douamiioptusprezece’ Ministerul Justitiei solicita Ministerului Public situatia Protocoalelor incheiate, incepand cu anul 2005. Imediat Procurorul General raspunde ca sunt opt protocoale in total, din care doua incheiate intre SRI si PICCJ. Primul fusese incheiat in 2009, iar al doilea in 2016; acesta din urma – o spune chiar ministrul justitiei – a fost incheiat in decembrie 2016 in baza OUG 6/2016 si l-a abrogat pe cel din 2009.

Asadar, intreb eu, care e problema??? Protocolul in vigoare astazi e unul legal, fiind intocmit in baza acelei OUG. Si e ‘firesc’ 🙂 din moment ce l-a abrogat pe cel anterior.

PS. Chestia cu ‘abrogarea’ e un balon de sapun. Legea 24/2000 arata in ce conditii se folosesc termeni precum intrarea in vigoare, modificarea, completarea, suspendarea, abrogarea unor acte normative. Dar asta nu inseamna ca acesti termeni nu se pot folosi in orice alte documente sau imprejurari. Cu alte cuvinte, folosirea termenului ‘abrogare’ intr-un context nu determina caracterizarea drept act normativ a acelui document/actiune.

PPS. Chestia cu ‘antepronuntarea’ care l-ar impiedica pe ministru sa spuna ceva de evaluarea Procurorului General e aproape hazlie: numai instantelor le este interzis sa se antepronunte, ministrul nu are o asemenea interdictie.

PPPS: Cand e vorba de aplicarea legii, vorbim de ce este ‘legal’. Discutiile despre ‘fire’ si ‘nefiresc’ le lasam pentru reflectiile filosofice.

PPPPS: Eu ma indoiesc ca exista vreo norma legala care permite ministrului justitiei sa ceara evidente, detalii, sau explicatii cu privire la documente clasificate incheiate de alte institutii, fie si ale Parchetelor. Potrivitlegii, cat timp documentele respective sunt clasificate, nici macar nu trebuiau sa ajunga la cunostinta ministrului”, a scris Danilet pe Facebook.

Ministrul Justitiei,Tudorel Toader, a declarat ca reprezinta o profunda sfidare la adresa statului de drept faptul ca in 2018 a fost desecretizat un protocol din 2009 si ca nu se face nicio referire la protocolul din 2016

„Apreciez ca reprezinta o profunda sfidare la adresa statului de drept si a cetatenilor faptul ca in 2018 este desecretizat un protocol din 2009 care fusese abrogat, precum si faptul de a nu se face nicio referire la existenta acestui din urma protocol din 2016. Reafirma faptul ca intr-un stat de drept, protocoalele au caracter nefiresc”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Ministrul a subliniat ca nu se sustine afirmatia potrivit careia evaluarea lui Augustin Lazar reprezinta dovada unei presiuni.

„In mod rezonabil, nu se sustine afirmatia potrivit careia evaluarea procurorului general poate fi considerata o forma de presiune exercitata in legatura cu solutionarea unor dosare referitoare la protestul din 10 august 2018, respectiv la dosarul Revolutei in conditiile in care acesta din urma dosar treneaza de foarte mult timp. Intr-o astfel de logica, o atare evaluare devine imposibil de realizat deoarece in permanenta se afla si se va afla spre solutionare cu rezonanta sociala”, a mai spus ministrul Tudorel Toader.

„Faptul trimiterii respectivului protocol la Minister, respectiv la CSM nu absolva sub nicio forma pe semnatarii acetuia. Dovada, sensul pe care l-am dat noi la Ministerul Justitiei. Faptul ca protocolul datat cu doi ani in urma ni l-a trimis spre informare, ce puteam face cu el?”, se mai intreaba retoric Toader.

„La inceputul lui 2017, procurorul general se arata indignat, sustinand ca nu mai exista niciun protocol, aratand ca a existat un protocol in care se discuta despre echipe operative intre Ministerul Public si Serviciu. (…) Dar in 2016 tocmai incheiase, semnase personal un nou protocol si il abrogase pe cel din 2009”, a mai spus Tudorel Toader.

Este vorba despre declaratiile pe care procurorul general, Augustin Lazar, le-a sustinut intr-o sedinta CSM din ianuarie 2017. El spunea ca protocoalele sunt „inginerii” pe care nu si le insuseste deoarce ele nu se regasesc in Codul de Procedura Penala, vorbind despre cel din 2009, deja desecretizat, insa in acel moment era in vigoare cel secret din 2016.

„Este adevarat ca a existat un protocol care nu mai exista. Cred ca este si o lipsa a mea, pentru ca nu am comunicat, nu am facut mare caz atunci cand am preluat mandatul, sa spun: „Nu mai exista niciun protocol care sa prevada comisii mixte sau echipe mixte sau nu stiu ce”. A existat un protocol in care se discuta despre echipe operative intre Ministerul Public si serviciile de informatii, insa eu mereu mi-am pus urmatoarea problema: acest protocol nu exista, eu nu mi l-am insusit si nu mergem inainte cu astfel de inginerii, sa zic asa, pentru ca ele nu se gasesc in Codul de procedura penala, Doamne Dumnezeule… Noi anchetam, iar dumneavoastra judecati dupa Codul de procedura penala. Nu exista nimic altceva care sa se numeasca echipa mixta sau nu stiu ce”, a spus procurorul general Augustin Lazar, sedinta CSM din ianuarie 2017.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: