Dat afara de Dragnea, ministrul Sova se razbuna. Da in vileag hotii de zeci de milioane de euro in beneficiul clientilor Regimului PSD

politica

Cu foarte putin timp inainte de a-si prezenta demisia din functia de ministru al Transporturilor, dupa ce a fost remaniat, Lucian Sova a dat publicitatii doua comunicate de presa in care anunta fraude majore la Metrorex si CFR Marfa. Astfel, corpul de control al ministrului a constatat, in urma unor controale, fraude de 188 de milioane de lei la Metrorex si 19 milioane de lei la CFR Marfa.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, controlul la Metrorex a avut loc in perioada 22 – 31 august 2018 si a vizat respectarea prevederilor legale si contractuale in derularea contractului de proiectare si executie a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon, tronson 1 – Drumul Taberei – Universitate, sectiunea Raul Doamnei – Hasdeu (Opera) – structura de rezistenta.

″In urma controlului efectuat, rezulta indicii cu privire la existenta unor nereguli si/sau posibile fraude in implementarea proiectului, asa cum sunt ele definite in Ordonanta de urgenta nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora. Raportul arata ca valoarea contractului a fost subestimata la lansarea procedurii de achizitie iar in derulare au intervenit majorari substantiale ale valorii acestuia, informatii ce reprezinta indicii de frauda”, se spune in comunicat.

Conform MT, in urma analizarii modului in care a fost pregatita si derulata licitatia publica si a modului de stabilire a termenilor contractuali si implementarea contractului, s-a constatat generarea de costuri suplimentare de catre autoritatea contractanta in favoarea executantului in valoare de peste 188 milioane de lei.

“Avand in vedere prevederile legale, precum si faptul ca proiectul este finantat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control considera necesara sesizarea Departamentului pentru lupta Antifrauda-DLAF, pentru cercetarea si luarea masurilor. Totodata, membrii Consiliului de Administratie al Metrorex, precum si conducerea societatii, vor analiza constatarile si concluziile raportului Corpului de control al ministrului Transporturilor, Lucian Sova, si vor dispune masurile legale pentru stabilirea, cercetarea si sanctionarea, dupa caz, a personalului responsabil pentru deficientele constatate”, se precizeaza documentul citat.

Iata si comunicatul privind frauda de la CFR Marfa.

POSIBIL PREJUDICIU DE PESTE 19 MILIOANE DE LEI LA CFR MARFA IN URMA UNEI LICITATII PENTRU TRANSPORT DE CARBUNE

Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Sova, a constatat, in urma unor verificari la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa „CFR Marfa” S.A, ca institutia ar fi pierdut un posibil profit in valoare de peste 19 milioane de lei, in urma unei licitatii pentru transport de carbune.

Societatea CFR Marfa a participat la licitatia organizata de Complexul Energetic Oltenia avand ca obiect transportul de carbune. Comisia de licitatie a prezentat o singura oferta, potrivit documentelor puse la dispozitia organelor de control, desi putea sa reoferteze, de mai multe ori, in interesul companiei.

Prin nereofertare, Corpul de control al ministrului Lucian Sova considera ca in acest caz s-au creat premisele necesare adjudecarii in favoarea contracandidatului companiei de stat. Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Sova, a transmis organelor competente sa evalueze daca aceasta actiune reprezinta un prejudiciu pentru CFR Marfa

Lucian Sova si-a depus joi demisia de la Ministerul Transporturilor. In locul sau, PSD l-a propus pe trezorierul partidului, Mircea Draghici.

Presedintele Klaus Iohannis a refuzat marti sa semneze atat revocarea sa din functie, cat si numirea la Transporturi a Liei Olguta Vasilescu, propusa initial pentru acest post.

Miercuri seara, PSD l-a propus pentru acest post pe Mircea Draghici.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: