Date tinute la secret de Kremlin releva ca economia ruseasca este in pragul colapsului, chiar in momentul in care Donald Trump vrea sa ridice sanctiunile asupra Rusiei

Economia Rusiei este in pragul colapsului, cu productia industriala in picaj si cu marile corporatii care initiaza concedieri pe scara larga, pe masura ce impactul unui razboi de trei ani cu Ucraina loveste inevitabil pe plan intern, scrie cotidianul Irish Star.
Cele mai recente date statistice, tinute la secret de Kremlin, dar circuland deja in mediile de afaceri rusesti, indica o contractie atat in sectorul serviciilor, cat si in cel manufacturier, indicele manufacturier scazand de la 53,1 puncte la 50,2 puncte in decurs de o luna – un indicator inconfundabil al unei economii aflate pe un teren subred.
Olga Petrova, managing partner la VIZIVI Consult, una dintre cele mai importante agentii de recrutare din Rusia, a dezvaluit pentru postul independent de stiri rusesc The Bell: „Mai multe companii discuta in spatele usilor inchise despre reducerea cu pana la 40-50% a personalului contractat, inclusiv a specialistilor IT.”
Reducerile de locuri de munca au fost drastice, in special in sectoarele considerate anterior sigure. Complexul militar-industrial, aflat deja sub presiune din cauza costurilor razboiului, a primit o lovitura semnificativa, deoarece obiectivele de productie nu pot fi indeplinite, pe fondul penuriei de personal si tehnologie occidentala.
Intre timp, firmele din sectorul privat, cum ar fi gigantul internetului VK, operatorul de telefonie mobila si gigantul energetic Gazprom, fac toate reduceri.
Anastasia Ovcearenko, partener la Kontakt InterSearch Rusia, a avertizat: „Este probabil ca specialistii IT care lucreaza la proiecte de investitii cu perspective incerte sa fie concediati.„Aceste proiecte vor fi inchise si resursele lor vor fi redistribuite.”
Recesiunea afecteaza puternic si intreprinderile mijlocii, in special pe cele cu datorii mari. Aceste firme se prabusesc sub costurile de imprumut imposibil de gestionat, obligandu-le pe multe dintre ele sa isi reduca forta de munca pentru a supravietui.
Bilantul uman al conflictului intensifica si mai mult turbulentele economice. Armata Rusiei sufera pierderi de personal si de stabilitate financiara. Cu peste 200 000 de soldati rusi morti sau raniti, conform estimarilor Ministerului britanic al Apararii, eforturile lui Putin de a-si consolida trupele au implicat recrutarea unui numar mare de oameni, dintre care multi sunt trimisi direct pe campurile de lupta din Ucraina.
Repercusiunile sunt resimtite profund atat de familii, cat si de industrie. Natalia Milceakova, analist de top la Freedom Finance Global, a remarcat: „Nu putem exclude faptul ca in unele sectoare somajul ar putea creste usor, de exemplu daca intreprinderile mici si mijlocii parasesc piata sau isi reduc considerabil cheltuielile pentru ca nu pot avea acces la finantare din cauza ratelor ridicate ale dobanzii.”
Ea a remarcat, de asemenea: „Dar si aici, concedierile vor afecta in principal lucratorii cu gulere albe, nu personalul cu gulere albastre, de care are nevoie practic fiecare industrie rusa.
„Acest lucru a dus la o stagnare generala a salariilor. In ciuda afirmatiilor guvernului privind cresterea minima a salariilor, expertii sunt de acord ca situatia este mult mai sumbra. Olga Shamber de la Get experts, o firma de recrutare, a observat: „Cursa salariala isi va pierde probabil din avant in acest an. Salariile vor creste, dar nu la fel de repede ca inainte.
Analistii trag un semnal de alarma: efectele cumulate ale numarului de morti, turbulentele economice si costurile tot mai mari ale conflictului ar putea conduce Rusia spre o prabusire economica. Oleg Buklemishev, un economist rus remarcabil si actualul director al Centrului de cercetare a politicii economice de la Universitatea de Stat din Moscova, a lansat un avertisment dur: „Nu mai exista o marja de profit suficienta pentru a creste semnificativ salariile lucratorilor. Nu va exista nicio marja de profit care sa faca acest lucru posibil.”
Salvarea Rusiei ar putea veni, in mod nesperat, din partea Statelor Unite, dupa ce Donald Trump a sugerat ca ar putea relaxa anumite restrictii in cadrul negocierilor privind razboiul din Ucraina. Oficialii americani au indicat ca o relaxare a sanctiunilor asplicate Rusiei ar putea afecta si penalitatile impuse de UE.
„Sprijinul SUA pentru Rusia, in aceste momente, este esential, deoarece sanctiunile americane sunt cele mai puternice”, a explicat Maria Shagina, experta in sanctiuni la Institutul International pentru Studii Strategice. „Exista acum o mare ingrijorare ca sanctiunile americane vor fi ridicate, iar cele europene nu vor fi intensificate.”