„Datorie de onoare”. USR PLUS anunta ca va sustine „cu toata forta” la Bruxelles ca LCK sa devina sefa a Parchetului European

news

Alianta USR PLUS anunta, miercuri, intr-un comunicat de presa ca va pune „pe agenda tuturor discutiilor si negocierilor” care urmeaza la Bruxelles candidatura Laurei Codruta Kovesi pentru functia de sefa a Parchetului European.

Reamintim ca USR PLUS detine presedintia grupului Renew Europe, al treilea ca marime in Parlamentul European, prin Dacian Ciolos.

„Dupa negocierile in care Consiliul European a agreat numele persoanelor care vor prelua conducerea institutiilor europene pentru urmatorii ani, Alianta 2020 USR PLUS considera ca Estul continentului nu este bine reprezentat. La varful Comisiei, Parlamentului European si Consiliului nu exista inca acest echilibru geografic pe care noi l-am cerut si pentru care insistam.

Tinand cont ca in acest moment candidatura Laurei Codruta Kovesi pentru functia de Procuror sef european este blocata in Consiliu, consideram ca sustinerea Parlamentului pentru aceasta candidatura, cu toata forta noului mandat, este esentiala.

Alianta 2020 USR PLUS va pune pe agenda tuturor discutiilor si negocierilor care urmeaza aceasta candidatura ca o necesitate atat pentru o reprezentare a Romaniei si a Europei de Est la varful institutiilor europene cat si ca o datorie de onoare a eurodeputatilor nostri”, anunta USR intr-un comunicat de presa.

Europarlamentarul Siegfried Muresan, purtator de cuvant al PPE, a anuntat marti ca sansele Laurei Codruta Kovesi de a deveni Procuror Europan au crescut semnificativ dupa ziua de azi, in care s-a decis cine ocupa pozitiile de conducere ale UE.

„De la inceputul procedurii de alegere a doamnei Kovesi in pozitia de procuror sef european am spus ca sansele domniei sale vor creste dupa alegerile europarlamentare, deoarece prioritatile Frantei vor fi altele.

In urma cu doua saptamani am spus clar intr-un interviu ca prioritatea Frantei este pozitia de presedinte al Bancii Centrale Europene.

Astazi s-a decis exact asta: Franta va da viitorul presedinte al Bancii Centrale Europene.

Fac aici urmatoarea afirmatie: astazi au crescut sansele doamnei Kovesi de a deveni procuror sef european”, anunta Muresan pe Facebook.

Presedintele Consiliului European, Donal Tusk, a anuntat ca liderii UE au ajuns marti seara la un acord privind viitorii sefi ai institutiilor blocului comunitar, relateaza Reuters, AFP si EFE.

Ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, a fost desemnata presedinta a Comisiei Europene, iar Christine Lagarde, presedinta a Bancii Centrale Europene. Informatia a fost confirmata pe Twitter si de premierul luxemburghez Xavier Bettel.

„Consiliul European s-a inteles privind viitoarea conducere a institutiilor europene”, a anuntat pe Twitter Donald Tusk. Succesorul sau la presedintia Consiliului European va fi premierul belgian Charles Michel, iar spaniolul Josep Borrell va fi noul sef al diplomatiei europene.

Mai mult despre: ,

Comentarii: