De acum, Putin poate sta linistit: Donald Trump a desfiintat unitatea de combatere a ingerintelor straine in alegerile din SUA

externe

Pam Bondi, Donald Trump, desfiintare, amestec strain, alegeri, SUA, Rusia

Pam Bondi, noul procuror general al SUA, abia numita de presedintele Trump, a eliminat, din prima zi de mandat, o unitate a FBI de combatere a ingerintelor straine in alegerile din Statele Unite, infiintata dupa acuzatiile de implicare a Rusiei in favoarea lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din 2016, relateaza Associated Press.

„Cu scopul a elibera resurse pentru prioritati mai urgente si a pune capat riscurilor de a vedea in continuare instrumentalizarea si abuzul de puteri discretionare ale procurorilor, +Foreign Influence Task Force+ este desfiintata”, a scris Pam Bondi intr-o directiva datata miercuri.

Aceasta unitate a politiei federale a fost creata in 2017 cu scopul de a „identifica si contracara operatiunile nefaste de influenta straina tintind Statele Unite”, potrivit declaratiei sale de misiune de pe site-ul FBI.

Acuzatiile de ingerinta straina in alegerile americane luasera amploare in mod deosebit cu un an inainte, in timpul primei campanii victorioase a lui Donald Trump, cu Rusia in centrul suspiciunilor.

Moscova a negat constant orice implicare in alegerile prezidentiale din 2016 – mai ales utilizarea raportata a hackerilor si a „trolilor” pe retelele sociale -, in pofida unui consens intre agentiile federale americane in aceasta chestiune.

Un raport din 2019 al procurorului special Robert Mueller a stabilit in special ca statul rus „a intervenit sistematic in alegerile prezidentiale din 2016”. Procurorul a mai scris ca nu a gasit „dovezi suficiente” de coluziune intre membrii echipei lui Trump si Rusia, in ciuda numeroaselor contacte.

In 2023, un raport al procurorului special John Durham, numit de prima administratie Trump, a concluzionat ca ancheta FBI privind suspiciunea de coluziune intre Moscova si Donald Trump in timpul alegerilor prezidentiale din 2016 a fost lansata pe baza unor „informatii brute care nu au fost analizate sau coroborate”. El a denuntat, de asemenea, lipsa de „obiectivitate” din partea FBI in gestionarea acestui dosar foarte politic.

De atunci, Donald Trump a sustinut mereu ca a fost complet „exonerat” de acest „Russiagate”, in ciuda declaratiilor lui Robert Mueller afirmand ca, daca raportul sau „nu concluzioneaza ca presedintele a comis o infractiune, nici nu-l exonereaza” in chestiunea obstructionarii anchetei de catre republican.

In 2020, inainte de alegerile prezidentiale, serviciile de informatii americane au estimat ca Rusia lucra din nou pentru a-l ajuta pe Donald Trump. Presedintele republican a denuntat atunci o „campanie de dezinformare” lansata, in opinia sa, de catre democrati.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: