De ce se agita tot mai rau Sosoaca si RTV. Doar 10% dintre romani vor aliante cu Rusia si China

politica

Majoritatea romanilor (81%) considera ca directia inspre care trebuie sa se indrepte tara noastra din punct de vedere al aliantelor politice si militare este Vestul, adica UE, SUA, NATO, potrivit unui sondaj INSCOP transmis, luni, Agerpres. De asemenea,  16,9% afirma ca Rusia are mai degraba o influenta pozitiva asupra tarii.

Cercetarea releva ca 10,4% dintre respondenti sunt de parere ca Romania ar trebui sa se indrepte, din punct de vedere al aliantelor politice si militare, spre Est, adica Rusia, China, iar 8,6% nu stiu sau nu au raspuns la aceasta intrebare.

Sondajul mai arata ca 61,4% dintre romani sunt de parere ca aderarea Romaniei la UE a adus mai degraba avantaje, 35,2% – mai degraba dezavantaje, iar 3,4% nu stiu sau nu au raspuns.

Majoritatea respondentilor (64,2%) au raspuns ca Romania trebuie sa isi apere interesele nationale atunci cand sunt in dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar daca risca sa isi piarda pozitia de stat membru al UE. 31,9% au indicat ca Romania, ca stat membru, trebuie sa respecte regulile UE, chiar si atunci cand ii sunt afectate interesele nationale, iar 3,9% nu stiu sau nu au raspuns.

De asemenea, majoritatea romanilor (77,5%) sunt de parere ca UE nu ar trebui sa se destrame in urmatorii ani, pe cand 16% considera contrariul, iar 6,5% nu stiu sau nu au raspuns.

Potrivit cercetarii, 66,6% dintre respondenti cred ca in cazul unei agresiuni NATO va apara Romania, 29,3% ca Romania va trebui sa se apere singura, iar 4% nu stiu sau nu au raspuns.

Existenta unor baze militare americane in Romania ar ajuta la apararea tarii in cazul unei agresiuni externe considera 75,4% dintre respondenti, 20% nu sunt de acord, iar 4,6% nu stiu sau nu au raspuns.

Conform sondajului, 71,3% dintre cei intervievati sunt de parere ca SUA are mai degraba o influenta pozitiva asupra Romaniei, 16,9% ca Rusia are mai degraba o influenta pozitiva asupra tarii, iar 11,8% nu stiu sau nu au raspuns.

Majoritatea romanilor (61,7%) considera ca Rusia a facut mai mult rau Romaniei, 19,1% mai mult bine, iar 19,1% nu stiu sau nu au raspuns, mai releva studiul.

In opinia a 55,8% dintre respondenti, de-a lungul timpului, tarile occidentale au facut mai mult bine Romaniei, 32,1% ca au facut mai mult rau, iar 12,1% nu stiu sau nu au raspuns.

In ceea ce priveste atitudinea Occident versus Rusia, 55,8% dintre romani cred ca tarile occidentale au facut mai mult bine Romaniei, iar 19,1% ca Rusia a facut mai mult bine. De asemenea, 32,1% au raspuns ca tarile occidentale au facut mai mult rau, iar 61,7% ca Rusia a facut mai mult rau, iar restul nu stiu sau nu au raspuns.

Sondajul „Neincrederea publica: Vest vs. Est, ascensiunea curentului nationalist in era dezinformarii si fenomenului stirilor false” a fost realizat la nivel national de INSCOP Research, in parteneriat cu Verifield, in perioada 1 – 12 martie, pe un esantion de 1.100 de respondenti. Marja de eroare a sondajului realizat prin interviuri telefonice este de +/-2,95%. Proiectul de cercetare este initiat si coordonat de Strategic thinking group in cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States si finantat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

Mai mult despre: ,

Comentarii: