De ce a fost rechemat George Maior de la Washington. Explicatiile ministrului de Externe, Bogdan Aurescu

news

Toti ambasadorii care au fost rechemati de la post recent si-au indeplinit mandatul de 4 ani, unii chiar l-au depasit cu unul sau doi ani, a declarat, joi, la Parlament, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„Rechemarea ambasadorilor s-a facut in functie de procesul de rotatie obisnuit, a acelor sefi de misiuni care si-au terminat, deja, mandatul de 4 ani de zile. Toti sefii de misiune care au fost rechemati, atat anul trecut – va aduceti aminte ca a mai existat un val de rechemari si de numiri -, de asemenea toti cei care au fost rechemati foarte recent si-au indeplinit, deja, mandatul cutumiar de 4 ani de zile, ba chiar si l-au depasit unii dintre ei cu unul sau chiar doi ani”, a precizat Aurescu.

Intrebat daca el este multumit de activitatea ambasadorilor rechemati de la post, intre acestia fiind George Maior (SUA) si Emil Hurezeanu (Germania), ministrul a spus: „Multi dintre ambasadorii care au fost rechemati si-au facut datoria foarte bine”.

„Fiecare ambasador, in parte, este evaluat in functie de performantele individuale, dar in ceea ce priveste rotatia ambasadorilor, repet, ma rog, termenul este putin potrivit pentru ca vorba de rechemare, toti ambasadorii se intorc atunci cand isi termina mandatul cutumiar de 4 ani sau daca au depasit”, a mai spus Aurescu, citat de Agerpres.

Despre activitatea lui George Maior, ministrul a mentionat: „Ambasada Romaniei la Washington are un colectiv foarte bun de diplomati”.

„In anii trecuti au existat progrese evidente in ceea ce priveste Parteneriatul strategic intre Romania si Statele Unite, au existat progrese pe toate dimensiunile Parteneriatului strategic. Acest progres s-a datorat unui efort combinat, daca vreti, atat al Centralei Ministerului Afacerilor Externe, al misiunii diplomatice de la Washington si, de asemenea, eforturilor deosebite pe care presedintele Romaniei le-a depus in relatia cu Statele Unite”, a completat Aurescu.

Ministrul a precizat ca nu doreste sa comenteze informatiile aparute in spatiul public potrivit carora George Maior ar urma sa fie numit ambasador la Amman, in Iordania.

Pe 22 februarie, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretele privind rechemarea a 23 de ambasadori romani, intre care George Maior – ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii si Emil Hurezeanu – ambasadorul Romaniei in Germania.

Mai mult despre: ,

Comentarii: