De ce a intrat Firea in PANICA: Pandele va fi luat de DNA pentru „Afacerea Andronache”

news

Gabriela Firea a declarat, marti, la Antena 3, ca „sotului meu i se pregateste ceva”. Publicatia National dezvaluie care ar putea fi afacerea pentru care sotul Gabrielei Firea, Florentin Pandele, va trebui sa dea socoteala in fata DNA.

„Dupa ce a explodat „bomba” reprezentata de dosarul privind deturnarea restituirii Mosiei Baneasa, iata ca se apropie vertiginos de intrarea in linie finala si a anchetei privind acuzele de „smenuire” a Mosiei Andronache”, scrie National.

Iata detaliile:

Mosie care nu a ajuns insa in proprietatea urmasilor legitimi ai marelui boier Niculescu Andronache, desi acestia s-au zbatut ani de zile sa li se restituie drepturile, ci in posesia unor apropiati ai unui controversat latifundiar care si-a creat imperiul financiar din afacerile cu terenuri din preajma Capitalei. Iar in itele acestui dosar apar atat numele a doi fosti prefecti de Ilfov, dar mai ales cel al actualului primar din al orasului Voluntari, Florentin Pandele.

De ani de zile, mostenitorii mosierului Niculescu Andronache se lupta atat cu Prefectura Ilfov, cat si cu primarul orasului Voluntari, Florian Pandele, pentru restituirea a 46 de hectare de teren, care nu a fost luat niciodata de comunisti, ci doar dat, cu acte, in „ folosinta provizorie”. Numai ca acum se fac ample verificari privind acuzele adus de catre mostenitori cu privire la faptul ca Primaria Voluntari ar fi impartit mosia dupa cum ar fi considerat primarul Florentin Pandele, oferind terenuri altor persoane decat celor indreptatite prin actele originale de proprietate.

Mai mult chiar, dupa ce Prefectura Ilfov si Primaria Voluntari le-a radat celor patru urmasi dreptul de proprietate, conducatorii celor doua institutii ar fi anulat fara prea multe explicatii si titlurile de proprietate. Iar pe mostenitori, in incercarea de a mai drege bucusuiocul, i-a improprietarit, pe propria lor raspundere, cu un teren detinut de catre Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti, institutie care era insa exceptata de la retrocedare.

Cu toate ca, inca din secolul al XIX-lea, mosia Andronache se intindea de la nord de Manastirea Plumbuita si pana aproape de comuna Afumati. Cuprinzand si cartierul, padurea si soseaua Andronache. Si chiar daca autoritatile comuniste nu au reusit sa nationalizeze mosia, pentru a o pune la adapost, mostenitorii au acceptat, in 30 octombrie 1952, sa dea cele 46 de hectare de teren „in folosinta provizorie” fermei de stat „Rosia”.

Dupa Revolutie, conform Legii 18/1991, mostenitorii au primit 10 hectare din proprietatea lor, din care 0,5 ha au fost date fizic de comuna Voluntari, iar 9,5 ha au ramas la IAS Mogosoaia, unde proprietarii au si ramas actionari pana in 1997. Ulterior, cei patru au solicitat Primariei Sectorului 2 retrocedarea restului de 36 de hectare, insa nu au primit niciun raspuns. De-abia dupa ce au mers in instanta au aflat ca terenul fusese transferat de la Primaria Sectorului 2 catre Primaria Voluntari. Iar expertiza efectuata a stabilit in raportul din 3 martie 2005 ca suprafata revendicata este intr-adevar administrata de Primaria Voluntari, ca nu a mai fost cultivata si, totodata, ca nu exista constructii pe ea.

Solicitarea depusa pe 25 august 2005 la Primaria Voluntari de catre mostenitori a fost urmata de recunoasterea dreptului de proprietate pentru acestia. Insa pentru ca terenul fusese deja atribuit altor persoane, Florentin Pandele le-ar fi propus proprietarilor despagubiri la Fondul „Proprietatea”, pe care acestia le-au refuzat. In schimb, pe terenul revendicat a aparut un mini-cartier de vile cochete, in timp ce strada de acces a fost asfaltata chiar de catre Primaria Voluntari. Iar sarabanda „chichitelor” birocratice puse in calea retrocedarii pare sa continue la nesfarsit, in timp ce „halci” din terenurile de la IAS Mogosoaia intrau, rand pe rand, in posesia unor persoane cunsocute drept apropiate unei actuale rude prin alianta cu primarul Pandele.

Oricum, desi se stia de cererea de revendicare a mostenitorilor, Primaria Voluntari emitea totusi, in 2006, un alt titlu de proprietate, pentru sase persoane. Insa actul care va cantari mult pentru anchetatori este cel prin care Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara transmitea ca exista o cerere de revendicare inregistrata sub nr. 2631/26.04.2006, depusa de catre mostenitori. Cei care il acuza acum pe primarul Pandele ca nu a tinut cont de aceste documente si a emis totusi titluri de proprietate pentru alte persoane. Iar un caz practic tras la indigo este si cel al mostenitorilor lui Petre Dalmaceanu, care s-au trezit, la randul lor, ca li s-a restituit dreptul de proprietate tot pe amplasamentul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti.

Desi institutul nu putea retroceda nici macar un metru patrat de teren, fiind o institutie de cercetare exceptata de la retrocedare. Iata insa ca acum cand, dupa cazul mosiei Baneasa, structurile informative si procurorii par gata sa aplice noi lovituri de gratie mafiei samsarilor de restituiri, una care a dat nenumarate „tunuri” in Capitala si in imprejurimi, se anunta alte anchete spectaculoase.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: