De ce au fugit rusii de pe Insula Serpilor. Ucrainenii au tocat-o bucata cu bucata, imagini filmate cu drona – Video

externe

Fortele armate ale Ucrainei au dat publicitatii imagini cu bombardamentele intense efectuate asupra Insulei Serpilor in ultima saptamana, determinand astfel fortele Rusiei sa se retraga.

Ucrainenii nu au folosit rachetele furnizate de Occident ci tunuri produse chiar la ei in tara, tunurile Bohdana de 155 mm. Loviturile au fost ghidate de drone.

Armata rusa si-a anuntat joi retragerea din Insula Serpilor, un punct strategic in Marea Neagra cucerit de Moscova inca din primele zile ale invaziei sale in Ucraina la 24 februarie, dupa mai multe saptamani de bombardamente intense, informeaza AFP.

‘La 30 iunie, in semn de bunavointa, fortele armate ruse, care si-au indeplinit obiectivele stabilite in Insula Serpilor, si-au retras garnizoana de aici’, a indicat Ministerul rus al Apararii, afirmand ca acest gest ar trebui sa faciliteze exporturile Ucrainei de cereale.

Kievul anuntase anterior ca trupele ruse au fost fortate sa-si retraga in graba ceea ce mai ramasese din garnizoana lor in Insula Serpilor, in urma unei operatiuni incununate de succes a fortelor ucrainene. Un anunt in acest sens fusese facut de Comandamentul de operatiuni Sud al fortelor de aparare ucrainene, citat de agentia ucraineana de presa Ukrinform.

Totodata, seful cancelariei prezidentiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat joi ca fortele ruse s-au retras de pe Insula Serpilor, un avanpost strategic din Marea Neagra, relateaza Reuters. ‘KABOOM! Nu mai exista trupe rusesti pe Insula Serpilor. Fortele noastre armate au facut o treaba grozava’, a scris Iermak pe Twitter.

Iata cum arata Insula Serpilor in momentul in care a fost evacuata de fortele Rusiei. Un fum dens de la explozii putea fi vazut.

Citeste si: Ucraina, val de atacuri cu avioane si elicoptere. A distrus pe Insula Serpilor un sistem de rachete Pantir-S1: „Continuam operatiunea de eliberare a insulei”

Fortele armate ucrainene au comunicat miercuri seara ca au lovit inca un sistem de rachete Pantir-S1, instalat de ocupantii rusi pe Insula Serpilor, subliniind ca operatiunile de eliberare a acestui punct de importanta strategica pentru controlul rutelor maritime in Marea Neagra continua, potrivit agentiei de presa Ukrinform.

”In Marea Neagra continua operatiunea de eliberare a insulei, avem deja confirmarea distrugerii a inca unui sistem de rachete Pantir-S1 (sistem combinat de rachete sol-aer cu raza scurta si medie de actiune)”, mentioneaza Comandamentul de operatiuni Sud al fortelor de aparare ucrainene intr-un comunicat privind evolutia situatiei de pe front in sudul Ucrainei.

In data de 28 iunie, armata ucraineana comunicase un nou atac asupra Insulei Serpilor. Purtatoarea de cuvant a Comandamentului de operatiuni Sud, Natalia Gumeniuk, declarase ca trei sisteme de rachete Pantir-S1 au fost distruse in Insula Serpilor, potrivit Unian.

Potrivit acesteia, statia radar din insula nu mai functioneaza, iar rusii intampina dificultati in a aduce noi rezerve de armament aici.

Armata ucraineana sustine ca va continua sa atace pozitiile rusesti din Insula Serpilor pana la eliberarea deplina a acestei fasii de uscat, capturata de Rusia in prima zi a invaziei sale in Ucraina.

In general, miercuri, aviatia ucraineana a efectuat sapte lovituri aeriene cu avioane de atac si elicoptere vizand un post de comanda si de observare rusesc, mai multe acumulari de forte si echipamente inamice, doua depozite de munitii de-a lungul liniei frontului in sudul tarii, a indicat comandamentul citat, adaugand ca unitatile de rachete si artilerie au realizat aproximativ 150 de misiuni.

Ca urmare, partea rusa a pierdut peste 40 de soldati, doua obuziere Msta-B si un obuzier autopropulsat Msta-S, trei vehicule blindate, precum si carburant in zonele de lupta din sudul Ucrainei, conform agentiilor de presa ucrainene mentionate, ale caror informatii nu pot fi verificate din surse independente.

Mai mult despre:

Comentarii: