De ce Ciolos trebuie sa ramana premier. Miza este anul crucial 2019, cand Romania va detine o pozitie foarte influenta: „Nu putem defila cu penali”

politica

Refuzul lui Klaus Iohannis de a numi ca premier, dupa alegerile din decembrie, o persoana cu probleme penale nu se bazeaza doar pe bun-simt. Presedintele a luat in calcul si pozitia extrem de importanta pe care Romania o va avea in 2019, cand va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene, se afirma pe blogul de analiza politica La Coltu’ Strazii.

Intr-o analiza taioasa publicata pe acest blog se evidentiaza faptul ca Romania nu isi va putea permite sa defileze cu penali, persoane care au probleme cu justitia, in fruntea institutiilor europene. Presedintia Consiliului European va fi asigurata de premierul Romaniei, iar cea mai potrivita persoana este Dacian Ciolos. Cu un Dragnea, Tariceanu sau Ponta, „ganditi-va doar la titlurile celor mai agresive tabloide din lume, cele britanice – in prag de Brexit. Sau cele nemtesti. Peste care adaugati si propaganda rusa din Occident”.

„Fost comisar european foarte apreciat prin cancelariile occidentale, obisnuit al mecanismelor institutionale europene, premierul Ciolos va detine in 2019 si presedintia Consiliului Uniunii Europene intr-un moment decisiv: expirarea negocierilor pentru Brexit si parasirea atunci oficiala a Uniunii Europene de catre Marea Britanie. In acest moment, Romania nu ar putea avea o candidatura mai potrivita pentru aceasta sarcina istorica decat Dacian Ciolos.

In aceasta cheie UE2019 se poate privi numirea premierului de catre presedintele Iohannis si vehementa in premiera a presedintelui fata de desemnarea unor prim-ministri (potential) penali. Romania va defila cu viitorul premier nu numai in Piata Victoriei din Bucuresti ci si la Bruxelles. Iar presedintele isi joaca al doilea mandat la Cotroceni chiar acum in iarna, fiindca va fi asociat intern si international cu premierul desemnat, de aici si iesirea sa raspicata pe subiectul numirii din decembrie 2016.

Baronul condamnat pentru furt de voturi, Dragnea de Teleorman prezidand Consiliul Uniunii Europene? Ponta, plagiator cu patalama de catre prestigioasa revista Nature? Calin Popescu Tariceanu, presedinte peste Bruxelles intre doua vizite la DNA? Pur si simplu scenariile astea penale ar dinamita Romania in Europa pentru totdeauna. Ganditi-va doar la titlurile celor mai agresive tabloide din lume, cele britanice – in prag de Brexit. Sau cele nemtesti. Peste care adaugati si propaganda rusa din Occident.

Oricat de mereu surprinzatoare ar fi Romania, pur si simplu nu cred ca se va intampla o astfel de gigantica gafa a diplomatiei romanesti.

Inca exista o masa critica de functionari prin ministere, agentii, structurile de ordine publica, ambasade ale Romaniei sau pe la Bruxelles, care inteleg foarte bine aceste riscuri. Functionari care vorbesc unii cu altii care influenteaza sau ingreuneaza decizii, care depun memorii, marturii sau care pur si simplu vorbesc anonim cu presa. Ba chiar in cadrul PSD trebuie sa existe oameni rationali care gandesc mai departe de decembrie 2016 si vad scenariul dezastruos al unui premier penal din Romania care sa prezideze Consiliul UE.

Din prima secunda a oricarui mandat de presedinte incepe campania electorala pentru cel de-al doilea mandat. Cuplul presedinte fluent in germana si premier fluent in franceza coridoarelor europene va servi firesc Romania intr-o Europa tot mai mult tractata de motorul franco-german. Iar echipa Iohannis-Ciolos se va suda tot mai puternic pe o intelegere win-win: in 2019, Iohannis e pentru Ciolos biletul spre presedintia Consiliului Uniunii Europene iar Ciolos e pentru Iohannis biletul spre presedintia Romaniei”, scrie La Coltu’ Strazii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: