De ce creste euro: „PSD a aruncat banii pe prostii. Nu vrem sa fim colonia nimanui, dar ne place sa importam masini de lux”. Un profesor de economie explica detaliat

analize

Cristian Paun, profesor de economie, explica detaliat de ce cursul euro a crescut din nou, ajungand la un maxim istoirc. Cursul euro a trecut vineri de pragul de 4,8 lei.

„Daca va intrebati, dragi stangisti, de unde vine deprecierea aveti raspunsul acum. Deprecierea este un semn clar ca mergem intr-o directie gresita. Si nu de azi, de ieri. E rezultatul incompetentei unor guvernari care acumuleaza deficite, datorii si vand iluzii. Mari iluzii. Care arunca banii pe prostii. Care nu dezvolta si infunda natiunea. E efectul incompetentei celor care ar trebui sa reformeze radical aceasta tara. Si care mereu va pacalesc, va iau voturile si apoi va pun sa platiti. Cu banii jos”, este concluzia economistului.

Iata explicatiile pe larg.

”Dragi stangisti astazi am avut un nou maxim istoric. E istorie. Cursul de schimb a trecut de acel prag. Urmeaza alte maxime la fel de istorice. Sau isterice.

De ce creste cursul? Ce spune cartea despre asta?

Incep prin a va marturisi ce ne spunea profesorul nostru de macroeconomie in anul 1 de facultate: diferenta dintre leu si marca germana e ca diferenta intre Dacie si Mercedes. Va e clar, asadar, ca fara performanta in plan economic nu ai cum sa ai o moneda stabila sau puternica. Slabiciunea leului pleaca de aici. Sau puterea lui.

In alta ordine de idei, cursul de schimb este raportul dintre pretul unui hamburger in lei de la McDonalds (Piata Romana, daca vreti) si pretul unui hamburger in Euro tot de la MCDonalds (din Berlin sau Paris). Daca vreti, puteti pune in calcul tot meniul de la McDonalds. De fapt, il puteti adauga si pe cel de la KFC. Si multe alte bunuri. Un cos de bunuri. Ceea ce inseamna ca, daca pretrile cosului de bunuri in lei cresc mai mult decat preturile cosului de bunuri in Euro (meniurile acelea), avem o crestere a cursului de schimb. O depreciere a leului adica. Altfel spus, daca inflatia in Romania e mai mare decat in Zona Euro, e normal sa avem depreciere a leului. E mai mare inflatia la noi? Cu cat? E in crestere aceasta inflatie in ultimii ani? Cu cat?

Cand importi mai mult decat exporti, cererea de valuta pe piata e mai mare decat oferta de valuta. Cu cat deficitul e mai mare, cu atat presiunea pe cursul de schimb e mai mare. A crescut importul total in ultimii ani in Romania? Mai mult decat exportul total? Cu cat? De ce a crescut? Stiti cu cate milioane de euro creste lunar acest dezechilibru in ultimii ani? V-ati intrebat de ce importam mai mult decat exportam? Poate pentru ca am crescut irational si din pix costuri de productie (salarii) si nu am stimulat investitiile in productie. Zic si eu. Nu doar eu…

Daca guvernele inregistreaza deficit in crestere (cheltuieste mai mult decat obtine ca venituri, in mare parte din taxare) un investitor strain va privi cu ochi buni asta? Va vrea sa vina aici cu capitalul sau? Sa il ofere pentru a fi combinat cu alti factori de productie? Sigur ca nu. De Romania se fuge in ultimii ani. Fuge propriul popor, daramite investitori comparati cu caini care nu fug de la macelarie. Valuta ne scapa printre degete. O ridica altii din jur. Mai inteligenti ca noi. Mai educati. Daca mai ai si politicieni care pun paie pe foc si destabilizeaza si mai mult economia si tara, mila si sila strainilor va fi si mai mare. Si deprecierea si mai mare. Desigur, noi suntem daci si nu avem nevoie de nimeni. Nu vrem sa fim colonia nimanui. Dar ne place sa importam masini de lux.

Mai mult, daca dobanda reala la lei e mai mica decat dobanda reala la Euro asta inseamna ca la noi se economiseste mai mult decat se economiseste in alta parte. Sau, mai exact, se crediteaza mai putin decat se economiseste. Tot mai putin. Economiile baltesc. Cele in lei. Asta prabuseste dobanda reala la lei. Capitalurile fug in afara. Sau nu vin intr-un ritm suficient aici. Asta depreciaza si mai mult moneda. Presiunea e suplimentara. Stiti cat e raportul depozite / credite? De ce e supraunitar? De ce creste in ultimii ani?

Daca va intrebati, dragi stangisti, de unde vine deprecierea aveti raspunsul acum. Deprecierea este un semn clar ca mergem intr-o directie gresita. Si nu de azi, de ieri. E rezultatul incompetentei unor guvernari care acumuleaza deficite, datorii si vand iluzii. Mari iluzii. Care arunca banii pe prostii. Care nu dezvolta si infunda natiunea. E efectul incompetentei celor care ar trebui sa reformeze radical aceasta tara. Si care mereu va pacalesc, va iau voturile si apoi va pun sa platiti. Cu banii jos.

Solutia nu e nicidecum banca centrala si rezerva ei (mai ales cea in aur). Dimpotriva. Cu cat apelam la solutia monetara mai mult, ca sa stabilizam un curs ce o ia razna din incompetenta politicienilor, cu atat necazul mai tarziu va fi mai mare. Nota de plata pentru amatorismul celor de ne guverneaza e mereu pe masa. Bani sa avem”, a explicat Cristian Paun pe pagina sa de Facebook.

Leul s-a depreciat, vineri, cu 1,92 bani (+0,40%) fata de euro, moneda europeana atingand un nou maxim istoric, iar cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este de 4,8026 lei/euro.

BNR a cotat joi euro la 4,7834 de lei.

Pe piata interbancara, moneda nationala s-a tranzactionat intre 4,7924 si 4,8049 de lei pentru un euro.

De asemenea, leul a pierdut teren si in fata dolarului american, care a ajuns la 4,4462 lei, in crestere cu 1,55 de bani (+0,35%), fata de cursul de joi, respectiv 4,4307 lei/dolar.

Moneda nationala s-a depreciat si fata de francul elvetian, cu 1,8 bani (+0,40%). Astfel, cotatia francului a ajuns la 4,5258 lei, comparativ cu 4,5078 de lei/franc joi.

Potrivit cotatiei BNR, si gramul de aur a atins vineri un nou maxim istoric. Aurul s-a scumpit cu 4 lei (1,78%), pana la 233,5122 de lei, de la 229,4268 lei, cat se stabilise in sedinta precedenta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: