De ce este atat de grav pentru Romania comunicatul Departamentului de Stat: „Un semnal de care vor lua act inclusiv pinguinii din Antarctica”

analize

Jurnalistul Liviu Avram considera ca anuntul Departamentului de Stat este o dovada ca dialogul intre Washington si puterea de la Bucuresti s-a intrerupt, fiind un semnal „de care vor lua act inclusiv pinguinii din Antarctica”.

Jurnalistul isi manifesta temerea ca Guvernul PSD va ajunge sa fie sustinut, in aceste conditii, de Kim Jong-Un si de alti celebri inamici ai Statelor Unite.

„De ce sunt atat de grave pentru Romania cele patru randuri ale comunicatului emis de catre Departamentului de Stat al SUA:

1. Pentru ca arata ca toate solutiile de comunicare bilaterala si discreta intre Guvernul SUA si autoritatile de la Bucuresti au esuat. Limbajul dublu al Bucurestiului a primit replica adecvata.

2. Departamentul de Stat a mai intervenit in situatii critice survenite la Bucuresti, prin trimiterea de mesaje prin intermediul ambasadorilor sau chiar prin trimiterea de emisari – ceea ce mentinea totusi „litigiile” in teritoriul unei relatii strict bilaterale, care ne interesa doar pe noi si pe americani. Parte a dialogului intre cele doua tari, pana la urma.

3. Comunicatul emis direct de la Washington DC nu mai este o forma a dialogului dintre Departamentul de Stat si autoritatile de la Bucuresti, ci un semnal pe pe care Guvernul SUA il da lumii intregi. Un semnal de care vor lua act inclusiv pinguinii din Antarctica.

4. Replicile pe care au inceput sa le dea liderii de la Bucuresti (alde Olguta Vasilescu sau Florin Iordache, deocamdata) vor fi auzite in Romania, dar nu au cum sa ajunga la pinguinii din Antarctica. Iar in relatia cu Romania, cand vor decide cata gheata sa exporte sau cate grade Celsius sa importe, pinguinii vor lua decizii bazate strict pe comunicatul Departamentului de Stat al SUA, nu pe balbele de comunicare tip Olguta&Iordache.

5. Mi-e si mai groaza de altceva: ca se vor trezi lideri mondiali care sa sustina autoritatile de la Bucuresti, doar ca sa administreze o replica Guvernului SUA. Si ma gandesc la personaje precum Kim Jong-un, Nicolas Maduro, Robert Mugabe (whatever), Aleksandr Lukasenko, Vladimir Putin si alti luminati ai planetei”, scrie Liviu Avram pe pagina sa de Facebook.

Statele Unite constata cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei ia in considerare o legislatie ce ar putea submina lupta impotriva coruptiei si slabi independenta sistemului judiciar in Romania”, se arata intr-o declaratie de presa intitulata „Romania – propuneri ce afecteaza independenta sistemului judiciar” si care apartine purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat Heather Nauert.

Aceasta legislatie, „propusa initial de Ministerul Justitiei, ameninta progresul pe care Romania l-a facut in ultimii ani de a construi institutii judiciare puternice protejate de interferenta politica”, noteaza purtatorul de cuvant in aceasta declaratie publicata luni pe site-ul Departamentului de Stat.

Statele Unite „indeamna Parlamentul Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei”, adauga purtatorul de cuvant.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: