De ce este un „miracol” ce a facut DNA in Romania. Iata o comparatie cu rezultatele luptei anticoruptie din Slovacia, asa ar dori PSD si ALDE sa arate DNA

news

Kovesi are sanse mari sa fie sefa Parchetului European.

Jurnalistul Dan Turturica face o comparatie foarte relevanta intre rezultatele DNA si cele ale NAKA, institutia similara care se ocupa de corupti din Slovacia. Recent, un jurnalist care se ocupa de un caz de coruptie la nivel guvernamental a fost ucis impreuna cu iubita sa.

”Ce ati obtinut cu sistemul judiciar in ultimii 20 de ani e extraordinar. E aproape un miracol!”, a spus prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans la Bucuresti. Turturica arata de ce oficialul european a folosit astfel de cuvinte, care ar putea sa para exagerate. „In timp ce DNA a solutionat, anul trecut, 3900 de dosare de coruptie, NAKA a investigat 357”, evidentiaza Turturica.

„De ce ar ucide mafia calabreza sau complicii ei din Bratislava un jurnalist? De ce au riscat sa genereze scandalul monstruos care zguduie astazi Slovacia? Nu exista decat doua explicatii. Pentru ca se temeau de dezvaluirile sale, dar si pentru ca stiau ca au o sansa sa nu fie prinsi. Ambele componente ale planului presupun un numitor comun: un stat slab, neputincios in fata infractorilor.

Asa s-a intamplat si in Italia, pana la inceperea operatiunii ‘Mani pulite’. Mafiotii omorau jurnalisti, pentru ca erau singurii care indrazneau sa le expuna afacerile oneroase. Cand statul s-a intarit si a decis sa ii atace, asasinatele i-au vizat pe procurorii si judecatorii anti-mafia.

Ce spune asta despre Slovacia? Nimic mai mult decat spun deja bilanturile NAKA (Unitatea Nationala Anti-Coruptie). Si anume ca lupta impotriva coruptiei este o mascarada, asa cum a fost si in Romania pana in 2005. Ca in timp ce tara este praduita si coboara, an de an, in clasamentele coruptiei, procurorii, judecatorii, dar si serviciile de informatii se fac ca lucreaza.

In timp ce DNA a solutionat, anul trecut, 3900 de dosare de coruptie, NAKA a investigat 357. In timp ce DNA a trimis in judecata aproape 1000 de inculpati, NAKA a pus sub acuzare, pentru coruptie, 141 de persoane. Prejudiciul, cumulat, stabilit de procurorii slovaci, se ridica la 30 de milioane de euro. In dosarele DNA, incheiate cu sentinte definitive, instantele au pronuntat deja confiscarea a peste 200 de milioane de euro. Dupa toate criteriile, eficienta autoritatile slovace in materie de lupta anti-coruptie este la 10% fata de cea a romanilor.

Dar este Slovacia mai putin corupta decat Romania? Nu. In toate clasamentele organismelor internationale, cele doua tari apar in pozitii foarte apropiate, despartite de valori insignifiante. Diferenta radicala este doar in performanta institutiilor anti-coruptie.

In timp ce Slovacia, timp de un an, a pus sub acuzare un parlamentar, DNA a trimis in judecata trei ministri, un senator, cinci deputati, doi secretari de stat si pe presedintele Camerei Deputatilor, care este si presedintele principalului partid.

(…) Ceea ce face diferenta intre noi si ceilalti este ca depistarea fraudelor din bani europeni este de ani buni pe lista de prioritati a DNA, iar acest capitol din bilantul procurorilor anti-coruptie nu este egalat de nicio tara din fostul lagar comunist: in ultimii doi ani s-a dublat numarul de trimiteri in judecata in astfel de dosare. In 2017, au fost finalizate 108 de rechizitorii si 22 acorduri de recunoastere, privind 344 de inculpati.

Iar daca adaugam ca pe lista inculpatilor se afla si cel mai puternic politician din Romania, Liviu Dragnea, o sa intelegem exact de ce Romania este vazuta de Comisia Europeana la polul opus, ca exemplu pozitiv, fata de Slovacia lui Robert Fico sau Ungaria lui Viktor Orban”, scrie Turturica intr-un artico publicat pe site-ul Digi24.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: