De ce euro a cazut sub dolar. Analiza Deutsche Welle: „Un euro in scadere va spori povara asupra gospodariilor si intreprinderilor europene”

pagina verde

Euro a scazut masiv in raport cu dolarul de la invazia Rusiei in Ucraina in februarie. Saptamana aceasta, a coborat sub nivelul de paritate cu dolarul, important din punct de vedere psihologic, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati de o posibila recesiune in zona euro, pe fondul unor preturi record la gaze si electricitate si al incertitudinilor legate de aprovizionarea cu gaze rusesti, arata Deutsche Welle intr-o ampla analiza.

Euro a inchis marti la 0,9927 pentru un dolar american, potrivit datelor Bancii Centrale Europene. Acesta este cel mai scazut nivel la care a inchis fata de dolar in peste doua decenii. Actuala alunecare a fost rapida. Chiar inainte ca Rusia sa lanseze razboiul din Ucraina, 1 euro valora 1,15 dolari.

Inrautatirea generala a perspectivelor zonei euro, pe fondul cresterii preturilor la gaze si a temerilor ca Rusia va intrerupe aprovizionarea cu gaze naturale, trage in jos moneda comuna. Dependenta supradimensionata a economiilor majore, cum ar fi Germania si Italia, de gazul rusesc i-a nelinistit pe investitori, economistii prognozand o recesiune mult mai rapida si mai dureroasa in zona euro decat in SUA.

La aceasta se adauga diferenta dintre nivelurile ratelor dobanzilor din SUA si cele din zona euro. Rezerva Federala a SUA a fost mai agresiva in ceea ce priveste majorarea ratelor dobanzilor in lupta sa impotriva inflatiei.

„Banii se indreapta catre locul cu un randament mai mare”, a declarat Carsten Brzeski, economist sef pentru Germania si Austria la ING, pentru DW.

Dolarul american beneficiaza, de asemenea, de atractia sa de valoare-refugiu. Pe fondul tuturor incertitudinilor din jurul economiei globale, investitorii se simt confortabil in siguranta relativa pe care o ofera dolarul, fiind mai putin expus la unele dintre marile riscuri globale din acest moment.

Ce impact are un euro mai slab asupra consumatorilor?

Un euro in scadere va spori povara asupra gospodariilor si intreprinderilor europene, care se resimt deja din cauza inflatiei record. O moneda mai slaba ar face ca importurile, care sunt in mare parte denominate in dolari, sa fie mai scumpe. In cazul in care aceste articole sunt materii prime sau bunuri intermediare, costurile lor mai mari pot duce la cresterea si mai mult a preturilor locale.

In vremuri normale, o moneda slaba este privita ca o veste buna pentru exportatori si pentru economiile cu un volum mare de exporturi, cum ar fi Germania, deoarece stimuleaza exporturile, facandu-le mai ieftine in dolari. Dar acestea nu sunt deloc vremuri normale din cauza frictiunilor din lantul de aprovizionare global, a sanctiunilor si a razboiului din Ucraina.

„In situatia actuala, cu tensiuni geopolitice, cred ca beneficiile unei monede slabe sunt mai mici decat dezavantajele”, a spus Brzeski.

Dar pentru calatorii americani care se indreapta spre Europa, un euro slab este o binecuvantare. De exemplu, la nivelul paritatii, teoretic, acestia ar putea sa-si schimbe cei 1.000 de dolari cu 1.000 de euro, in loc de mai putin de 900 de euro in februarie. Cu alte cuvinte, dolarul lor ar valora mult mai mult. Pentru intreprinderile care importa bunuri europene, lucrurile ar fi mai ieftine in dolari.

Cat de jos va cobori euro?

Pariurile ca euro va continua sa scada sub paritate au crescut pe masura ce criza energetica din Europa se agraveaza. Strategii de la Nomura International au prognozat ca euro ar putea cobori pana la 0,95 dolari. Banca americana de investitii Morgan Stanley preconizeaza ca moneda va cobori pana la 0,97 dolari in acest trimestru.

Uniunea Europeana incearca sa se debaraseze de petrolul si gazele rusesti si se straduieste sa gaseasca alternative pe fondul temerilor legate de pene de curent si rationalizari energetice. Acest lucru a dus la cresterea costurilor energiei.

„O factura energetica de import in crestere este negativa pentru euro, iar previziunile noastre pe termen scurt, pana in septembrie, continua sa vada EUR/USD blocat in jurul paritatii”, a scris George Saravelos, seful departamentului de cercetare a pietei valutare de la Deutsche Bank, intr-o nota adresata clientilor saptamana trecuta.

„In timp ce impactul pe termen scurt al crizei energetice in curs de desfasurare ramane negativ asupra EUR/USD, unele dintre riscurile europene post-vara pe termen mediu s-au diminuat, probabil,”, a spus el, referindu-se la o crestere a importurilor de gaze naturale lichefiate si la o scadere mult mai mare decat se astepta a cererii de gaze pe masura ce industria trece la alti combustibili.

Ce inseamna un euro mai slab pentru BCE?

Un euro slab si cresterile de preturi pe care acesta le alimenteaza se adauga la provocarile Bancii Centrale Europene, care a fost criticata pentru ca a inceput ciclul de majorare a ratelor mult mai tarziu decat colegii sai. Pentru a inrautati situatia, euro nu s-a slabit doar fata de dolar, ci si fata de alte monede, precum francul elvetian si yenul japonez.

„Acest lucru incepe acum sa devina o slabiciune a monedei euro pe scara mai larga si, prin urmare, devine mai mult o problema de inflatie pentru BCE”, a declarat pentru DW Viraj Patel, strateg de schimb valutar la Vanda Research.

Scaderea euro a fost unul dintre factorii care au determinat banca centrala sa anunte o majorare a ratei dobanzii cu 50 de puncte de baza in iulie, dublu fata de marimea pe care o semnalase in iunie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: