De ce fierb PSD-istii. Strategia lui Iohannis, dezvaluita de Fenechiu. PSD si CCR nu vor reusi sa amane alegerile

politica

Liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu a declarat, vineri, cu privire la legea prin care Parlamentul decide data alegerilor generale, pe care ar trebui sa o promulge Klaus Iohannis, dupa ce CCR a respins sesizare sa si a Guvernului pe actul normativ, ca seful statului poate trimite legea in Legislativ, pentru reexaminare si apoi sa o atace din nou la Curte. „Tactic aceasta lege poata sa nu intre in vigoare pana la data alegerilor din 6 decembrie, chestiune care, o spun fara ipocrizie, este un obiectiv pentru PNL”, a adaugat liberalul. 

„Curtea a pronuntat o decizie. Ea a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 14, este obligatorie. Motiv pentru care situatia este urmatoarea. Din data de 14 octombrie, presedintele Romaniei are 10 zile la dispozitie sa promulge legea sau sa o retrimita in Parlament, cu o cerere de reexaminare. In raport de declaratiile facute de presedintele Iohannis nu am niciun dubiu ca aceasta lege fi retrimisa in Parlament, in vederea reexaminarii.

Presedintele va face obiectiile de rigoare si in functie de cum se vor solutiona acele obiectiuni exista si posibilitatea sa mai fie atacata o data la Curte. Ori din punctul acesta de vedere, eu cred ca tactic aceasta lege poata sa nu intre in vigoare pana la data alegerilor din 6 decembrie, chestiune care, o spun fara ipocrizie, este un obiectiv pentru PNL, intrucat noi nu stim astazi cum va fi starea in luna februarie sau martie”, a afirmat Daniel Fenechiu vineri la Digi24, citat de news.ro.

Liberalul a mai precizat ca e interesanta opinia lui Marcel Ciolacu care a spus ca nu putem face alegeri la peste 4.000 de contaminari noi zilnic, insa nu stie ca liderul PSD „sa fi luat vreun Nobel ca epidemiolog si sa mergem pe constatarile domniei sale”.

„Faptul ca domnul Ciolacu a stabilit ca, in cazul in care sunt peste 4.000 de contaminari nu mai putem face alegeri, opinia domniei sale e interesanta, dar stim sa fi luat vreun Nobel ca epidemiolog si sa mergem pe constatarile domniei sale.

In al treilea rand, a lasa Romania fara un Parlament plenar dupa data de 21 decembrie, e o chestiune pe care noi o apreciem ca fiind impotriva mersului firesc pentru o asemenea perioada. In ultima instanta, modul cum au fost organizate alegerile locale ne creeaza premisa ca si cele generale pot fi organizate cu foarte multa siguranta, iar prezenta la alegeri nu ar fi diferita de prezenta intr-un market.

As incheia spunand ca si celelalte state au alegeri. Si in Statele Unite vor fi alegeri, nu s-a gandit nimeni sa le amane. In Republica Moldova sunt alegeri saptamana viitoare. Deci exista state din toata paleta de situare a tarilor respective intr-o anumita ierarhie. Nu uitati ca decembrie, ianuarie vor fi luni de sarbatori si, indiferent de masurile luate de Guvern, o sa fie foarte greu sa le interzici romanilor sa se intalneasca de Craciun, de Revelion, de Sfantul Ion sau de Sfantul Vasile si sa sarbatoreasca impreuna. Iar posibilitatea sa existe cresteri in gradul de contaminare, dupa sarbatori, e destul de serioasa. Motiv pentru care putem face alegeri”, a completat Fenechiu.

Curtea Constitutionala motiveaza in decizia de respingere a sesizarii presedintelui Klaus Iohannis si cea a Executivului la legea prin care Parlamentul stabileste data alegerilor parlamentare si nu Guvernul, ca „stabilirea datei alegerilor dupa expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organica, iar inainte de expirarea mandatului Parlamentului, prin lege ordinara”. Hotararea Guvernului care stabileste data alegerilor pe 6 decembrie, desi a fost emisa cu respectarea legii in vigoare la data respectiva, isi inceteaza de drept efectele in urma intrarii in vigoare a actului normativ criticat si anume legea care spune ca Parlamentul decide data alegerilor generale si nu Executivul, mai arata judecatorii CCR in motivare.

Premierul Ludovic Orban a declarat ca s-au stabilit alegerile parlamentare pentru data de 6 decembrie, in baza prevederilor constitutionale si in baza legislatiei in vigoare. Orban a criticat deciziile Curtii Constitutionale si a aratat ca trebuie schimbata componenta acesteia, pentru a elimina „politrucii”.

In replica, presedintele CCR Valer Dorneanu a declarat, joi seara, ca „in nicio tara din Europa primul ministru nu-si permite sa aiba un asemenea limbaj si asemenea atacuri suburbane la adresa Curtii Constitutionale”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: