De ce a fost Dragnea atat de nervos astazi. A ramas fara Insula Belina, statul roman a reusit sa o recupereze

news

Insula Belina si Bratul Pavel au revenit, luni, in administrarea Apelor Romane, dupa ce Consiliul Judetean Teleorman a decis sa redea cele doua obiective statului roman, informeaza Mediafax.

Consiliul Judetean Teleorman a adoptat, luni, cu 5 abtineri, un proiect de hotarare prin care Insula Belina si Bratul Pavel au trecut din nou in administrarea statului, dupa cinci ani in care s-au aflat in inchirierea Tel Drum.

Returnarea se face in baza aceleiasi HG din 17 decembrie 2013, semnata de Victor Ponta, premier la acea vreme, si asumata de vicepremierul Liviu Dragnea, in prezent presedinte al Camerei Deputatilor.

Cele doua obiective au fost trecute in domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman „in vederea reabilitarii si valorificarii cadrului natural al zonei Dunarii – Belina-Bratul Pavel”.

Potrivit articolului 3 al actului normativ, in cazul nefinalizarii investitiei in termen de 5 ani de la transmiterea partilor de imobile, acestea revin in domeniul public al statului si in administrarea Administratiei Nationale Apele Romane.

In cateva saptamani, aceasta perioada se incheie, iar in zona respectiva nu s-a realizat nimic in interes public, astfel ca decizia a fost ca cele doua obiective sa revina, in mod firect, la Apele Romane..

In sedinta CJ Teleorman de luni s-a vorbit, totusi, despre niste elemente care ar indica „primirea cu dedicatie” de catre compania Tel Drum a celor doua obiective de interes public de la Dunare.

Astfel, consilierul judetean Adrian Badulescu a specificat faptul ca sunt niste „elemente in neregula”, care indica faptul ca preluarea celor doua obiective in administrarea Consiliului Judetean Teleorman ar fi fost pentru Liviu Dragnea si ca acest lucru rezulta chiar din documente.

„Hotararea de Guvern a fost data in 2013, ei (factori decidenti din CJ Teleorman – n.r.) au facut niste hartii care n-aveau nicio legatura cu intrarea in proprietate, pe 15 ianuarie au facut transferul prin procesele verbale si pe 16 ei le-au dat la Teldrum. Si el (Danut Cristescu – n.r.) spune o poveste, ca au luat obiectivele ca sa faca niste proiecte, care n-au mai fost aprobate. Dar ei nu aveau cum sa faca proiecte pe ceva ce nu le mai apartinea”, a spus Badulescu pentru Mediafax.

Drahgnea a fost extrem de iritat, astazi, in conferinta de presa care a urmat sedintei de BPN.

In iunie 2018, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor din dosarul Belina. Este vorba despre:

SHHAIDEH SEVIL, la data faptelor secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (M.D.R.A.P.), sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave

STOIAN IONELA (fosta VASILE), la data faptei director in cadrul M.D.R.A.P, sub aspectul savarsirii complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave

GADEA ADRIAN IONUT, la data faptei presedinte al C.J. Teleorman, sub aspectul savarsirii, in forma complicitatii, a infractiunilor de: abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si participatiei improprii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave

GHEORGHIU MARIANA SANDA, asistent registrator principal in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual

GUSA RODICA, asistent registrator in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual in forma continuata (trei acte materiale).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca „in anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptata H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost incalcate o serie de dispozitii legale”.

Fata de numita Plumb Rovana, deputat in Parlamentul Romaniei, fost ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice, procurorii au solicitat incuviintare pentru inceperea urmaririi penale sub aspectul complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Prin hotarare adoptata in plen, Camera Deputatilor a hotarat sa nu ceara urmarirea penala a deputatei, prin urmare, fata de aceasta s-a dispus clasare.

Fata de faptele retinute initial in sarcina suspectilor Iordan Nela Dorica si Dumitrescu Mircea (asa cum au fost descrise in comunicatul nr. 716/VIII/3 din 13 iulie 2017), respectiv a suspectei Diaconu Alexandrina Anduta (asa cum au fost descrise in comunicatul 906/VIII/3 din 22 septembrie 2017), s-a dispus clasare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: