De ce militarii au incercat sa preia puterea in Turcia. Ce ar trebui sa NU mai faca Erdogan

externe

Tentativa de lovitura de stat din Turcia nu i-a luat prin surprindere doar pe liderii internationali, ci si pe presedintele Recep Tayyip Erdogan, care era linistit in concediu in momentul in care in tara sa a izbucnit haosul.

Profesorul David Phillips si fostul ambasador al SUA in Turcia Eric Edelman au explicat cum s-a ajuns aici si ce ar trebui sa faca Erdogan ca situatia sa nu se repete, pentru postul PBS, citat de ziare.com.

Phillips, expert in domeniul pacii si drepturilor omului si profesor la Columbia University e de parere ca politica autoritara a presedintelui turc a marginalizat o mare parte din societate, iar viitorul nu arata deloc bine. Expertul preconizeaza ca in urma tentativei de lovitura de stat Erdogan va continua probabil sa isi consolideze dictatura, ceea ce va face si mai dificila impacarea Turciei cu proprii cetateni.

Totodata, el crede ca si pierderile suferite de Turcia in urma multiplelor atacuri ale Statului Islamic si esecul din Siria au dus la acumularea nemultumirilor pe parcursul mai multor ani.

Si Edelman, care a fost ambasador la Ankara in timpul administratiei lui George W. Bush, a pus tentativa de lovitura de stat pe seama polarizarii din societatea turca, adancita de politica lui Erdogan.

Amandoi se asteapta la si mai multa instabilitate de acum inainte in Turcia, pe masura ce Erdogan isi va continua politicile de represiune ca sa isi inlature opozantii din armata si sistemul judiciar.

„Acum este un moment de rascruce, in care pot fi abordate problemele interne in loc sa fie persecutata presa independenta si societatea civila, in care sa fie reluat procesul de pace cu kurzii din Turcia. (…) Dar Erdogan nu este cunoscut ca ia decizii rationale in situatii critice si probabil va profita de aceasta ocazie pentru a isi consolida dictatura, ceea ce va face cooperarea Turciei cu Occidentul mai dificila si impacarea sa cu propriii cetateni mai putin probabila”, a spus Phillips.

Cazurile de jurnalisti arestati sau trecerea publicatiilor de opozitie sub controlul statului sunt exemple recente ale manifestarii autoritarismului lui Erdogan.

Ales presedinte in 2014, Erdogan este criticat pentru incalcarea drepturilor omului inca de cand era premier (2003 – 2014), in conditiile in care protestele care il vizeaza, incepand cu cele izbucnite in toata tara in mai 2013, sunt mereu reprimate cu violenta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: