De ce Moscova l-a declarat persona non grata pe romanul Cosmin Constantin Ionita. Explicatiile MAE de la Bucuresti

externe

Declararea de catre Federatia Rusa ca persona non grata a unui reprezentant al Ambasadei Romaniei la Moscova este un gest de „reciprocitate cu masura similara a Romaniei din luna august vizand un angajat al Ambasadei ruse la Bucuresti”, arata un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

MAE reaminteste ca decizia autoritatilor romane a avut in vedere incompatibilitatea activitatilor persoanei in cauza cu prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961.

Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse a declarat ”persona non grata” un membru al Ambasadei Romaniei la Moscova, a transmis joi RIA.

Potrivit sursei citate, decizia reprezinta o contramasura la expulzarea unui membru al Ambasadei Federatiei Ruse in Romania.

„La 8 septembrie, insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Federatia Rusa (prim-colaborator, potrivit site-ului MAE de la Bucuresti) Cosmin Constantin Ionita, a fost invitat la Ministerul de Externe rus, unde i-a fost inmanata o nota a ministerului privind declararea unui angajat al Ambasadei Romaniei in Rusia drept ‘persona non grata'”, se mentioneaza intr-un comunicat al diplomatiei ruse.

„Aceasta masura este un raspuns la decizia anterior nemotivata luata de partea romana de a-l declara ‘persona non grata’ pe un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucuresti”, adauga MAE rus.

Reuters aminteste joi ca Romania, la fel ca si alte state membre ale Uniunii Europene, a fost desemnata ”tara neprietenoasa” de catre Moscova dupa impunerea de sanctiuni ca represalii la invazia Rusiei in Ucraina.

La inceputul anului, Rusia si tarile UE si-au expulzat reciproc sute de diplomati dupa declansarea invaziei ruse, la 24 februarie, aminteste agentia de presa britanica.

Mai mult despre: ,

Comentarii: