De ce o uraste Moscova. Maia Sandu cere raspicat Rusiei sa isi retraga trupele si armamentul din Transnistria

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a insistat miercuri, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria si evacuarea munitiilor rusesti din Cobasna, pronuntandu-se totodata pentru o noua abordare a formatului de negocieri „5+2” in problema reglementarii diferendului transnistrean, relateaza portalul Deschide.md, citat de Agerpres.

Maia Sandu a subliniat ca problema transnistreana trebuie sa fie rezolvata in mod pasnic, prin respectarea integritatii teritoriale si in conditiile unui stat functional: „Orice solutie trebuie sa se bazeze pe functionalitatea statului Republicii Moldova”.

Referitor la retragerea trupelor ruse din stanga Nistrului, Maia Sandu a mentionat ca in perioada mandatului predecesorului ei in functie, Igor Dodon, „nu s-a prea afirmat pozitia oficiala a Republicii Moldova, potrivit careia trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului”.

„Probabil, cei de la Moscova au uitat care este pozitia oficiala a Republicii Moldova. Am auzit care este pozitia Rusiei, aceasta, din pacate, nu s-a schimbat. Pe langa asta, mai avem problema armamentului din Cobasna care reprezinta un pericol si sper ca o sa putem ajunge la o intelegere destul de repede, asa incat sa putem lichida destul de repede acel armament si sa nu existe acel pericol pentru localitatile din jur, pentru ca pericolul este foarte mare”, a spus ea.

In ceea ce priveste formatul de negocieri „5+2”, Maia Sandu a mentionat ca este nevoie de o „abordare noua”.

„Sa nu ne preocupam doar de rezolvarea anumitor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar referitor la reintegrarea tarii, cu un obiectiv foarte clar. Pasii mici nu au reprezentat niste pasi care duc spre reintegrare… Noi avem nevoie de o strategie care sa fie impartasita la nivel de societate in ceea ce priveste procesul de reintegrare si etapele acestui proces”, a apreciat Maia Sandu. „Obiectivul final trebuie sa fie foarte clar – reintregirea tarii si crearea conditiilor egale pentru toti cetatenii Republicii Moldova”, a adaugat ea.

Mai mult despre:

Comentarii: