politica

De ce o uraste Moscova. Maia Sandu cere raspicat Rusiei sa isi retraga trupele si armamentul din Transnistria

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a insistat miercuri, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria si evacuarea munitiilor rusesti din Cobasna, pronuntandu-se totodata pentru o noua abordare a formatului de negocieri „5+2” in problema reglementarii diferendului transnistrean, relateaza portalul Deschide.md, citat de Agerpres.

Maia Sandu a subliniat ca problema transnistreana trebuie sa fie rezolvata in mod pasnic, prin respectarea integritatii teritoriale si in conditiile unui stat functional: „Orice solutie trebuie sa se bazeze pe functionalitatea statului Republicii Moldova”.

Referitor la retragerea trupelor ruse din stanga Nistrului, Maia Sandu a mentionat ca in perioada mandatului predecesorului ei in functie, Igor Dodon, „nu s-a prea afirmat pozitia oficiala a Republicii Moldova, potrivit careia trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului”.

„Probabil, cei de la Moscova au uitat care este pozitia oficiala a Republicii Moldova. Am auzit care este pozitia Rusiei, aceasta, din pacate, nu s-a schimbat. Pe langa asta, mai avem problema armamentului din Cobasna care reprezinta un pericol si sper ca o sa putem ajunge la o intelegere destul de repede, asa incat sa putem lichida destul de repede acel armament si sa nu existe acel pericol pentru localitatile din jur, pentru ca pericolul este foarte mare”, a spus ea.

In ceea ce priveste formatul de negocieri „5+2”, Maia Sandu a mentionat ca este nevoie de o „abordare noua”.

„Sa nu ne preocupam doar de rezolvarea anumitor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar referitor la reintegrarea tarii, cu un obiectiv foarte clar. Pasii mici nu au reprezentat niste pasi care duc spre reintegrare… Noi avem nevoie de o strategie care sa fie impartasita la nivel de societate in ceea ce priveste procesul de reintegrare si etapele acestui proces”, a apreciat Maia Sandu. „Obiectivul final trebuie sa fie foarte clar – reintregirea tarii si crearea conditiilor egale pentru toti cetatenii Republicii Moldova”, a adaugat ea.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: maia sandu

Recent Posts

Un nou val de praf saharian se va abate asupra Romaniei de astazi si pana maine dimineata, aducand cu el ploi sangerii

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, o masa de aer incarcata cu praf saharian se va…

1 minut ago

In cel mai recent sondaj INSCOP, alianta PSD-PNL este cotata cu 46,6% din intentiile de vot la europarlamentare, AUR scade la 16,7%

Alianta PSD-PNL este creditata ca 46,6% din intentiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu…

46 de minute ago

Eugen Tomac, dupa certurile tot mai intense din coalitie: „A inceput marea prabusire a partidului unic”

Neintelegerile din coalitia de guvernare, tot mai frecvente in ultima vreme, au dovedit, pe de…

39 de minute ago

Un roman deghizat in Mickey Mouse jefuia trecatorii din Bologna, ajutat de un complice deghizat in Minnie

Un barbat de 29 de ani, originar din Romania, a fost arestat de politia italiana…

2 ore ago

S-a decis: coalitia PSD-PNL va merge in alegerile locale pentru Bucuresti cu candidati separati: Gabriela Firea si Sebastian Burduja

Coalitia PSD - PNL a decis sa ii retraga candidatura lui Catalin Cirstoiu si sa…

3 ore ago