news

UPDATE De ce OUG-ul lui Tudorel Toader nu a aparut nici acum in Monitorul Oficial: „Sunt niste lucruri foarte ciudate care se intampla”

Ordonanta de urgenta a lui Tudorel Toader, de modificare a Legilor Justitiei, a fost publicata, miercuri seara, dupa ora 21.00, in Monitorul Oficial.

O forma oficiala a controversatului text, care aduce modificari esentiale in functionarea Ministerului Public, dar si a principalelor parchete si atenteaza la independenta procurorilor, nu a fost facuta publica pana acum, magistratii acuzand faptul ca modificarile au fost tinute secrete si nu s-au discutat cu cei pe care ii afecteaza.

Stirea initiala

Ordonanta de urgenta anuntata, marti, de Tudorel Toader nu a fost publicata nici pana acum, miercuri seara, in Monitorul Oficial (MO). De obicei, ordonantele date de Guvernul PSD-ALDE erau publicate in foarte scurt timp in MO pentru a intra in vigoare imediat.

„Ordonanta nu a fost publicata nici pana acum. Se pare ca Ministerul Justitiei nu a stiut de aceasta ordonanta, prin urmare nu exista avizele necesare. Sunt niste lucruri foarte ciudate care se intampla”, a declarat jurnalista Ioana Ebe Dogioiu la Realitatea TV

O informatie in acest sens a fost postata, inca de marti seara, de catre analistul Sorin Ionita pe Facebook.

„Aflam pe surse ca aparatul MJ n-a semnat ordonanta de azi, e primita pe Whatsapp de la gasca PSD din CSM, ca nici partidul nu mai are capacitate tehnica sa scrie 3 propozitii. Tudorele, buba mai ai 30 min sa rezolvi problema, dupa aia se face maine si trebuie sa post-datezi ordonantele. Fals in acte, abuz in serviciu, etc”, a scris Ionita.

Ordonanta lui Toader a creat un val de revolta si indignare in radul magistratilor. DNA, DIICOT si Parchetul General au dat comunicate de presa prin care criticat dur OUG-ul.

De asemenea, a existat si o pozitie foarte dura a Comisiei Europene.

Comisia Europeana „urmareste cu mare ingrijorare” noile modificari operate de Guvern prin ordonanta de urgenta in domeniul justitiei, care „par a fi in contradictie” cu recomandarile din Mecanismul de Cooperare si Verificare al Bruxelles-ului, a declarat, miercuri, Christian Wigant, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

​​„Comisia Europeana urmareste cu mare ingrijorare cele mai recente evolutii privind statul de drept in Romania. Atat continutul, cat si procedura ultimei modificari, prin ordonante de urgenta, fara consultari cu sistemul judiciar si partile interesate, par a fi in contradictie directa cu recomandarile Comisiei din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV), aprobat de toate statele membre. Prin urmare, Comisia va solicita explicatii din partea guvernului roman cu privire la ultimele modificari.

Dati-mi sa va reamintesc ca raportul nostru din noiembrie indeamna Romania sa ‘implementeze un sistem solid si independent de numire a procurorilor de varf, pe baza unor criterii clare si transparente, pe baza sprijinului Comisiei de la Venetia’. De asemenea, solicita ‘revizuirea legilor justitiei, tinand pe deplin seama de recomandarile din cadrul MCV si emise de Comisia de la Venetia si GRECO’. Cele mai recente modificari o iau pe o alta cale.

Asa cum am mai spus, Romania trebuie sa puna urgent procesul de reforma pe cursul bun. Aceasta inseamna a merge inainte, nu inapoi si abtinerea de la orice masuri care inverseaza progresul realizat in ultimii ani”, arata Comisia Europeana.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

America va avea un nou 6 ianuarie? Donald Trump si aliatii sai se pregatesc deja sa conteste o eventuala infrangere la alegerile din noiembrie

Donald Trump si aliatii sai pregatesc terenul pentru a contesta o eventuala infrangere in noiembrie,…

3 minute ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

17 minute ago

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

33 de minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

O oră ago