De ce peste 1,5 milioane de americani s-au mutat definitiv in Mexic: „Acum cheltuim mai putin decat am cheltuit vreodata in America”

analize

Peset 1,5 milioane de cetateni ai SUA locuiesc acum permanent in Mexic, scrie The Economist. Si alte publicatii americane au tratat acest subiect, americanii fiind cel mai mare grup de imigranti din Mexic.

„In Mexic este mai ieftin, mai cald si mai sigur decat sugereaza reputatia sa”, scrie The Economist.

Publicatia prezinta cazul cuplului Annette si Mike Thompson care si-au vandut casa din Texas si au plecat in Mexic. Dupa un an si jumatate nu au aproape deloc regrete. Ei locuiesc in Ajijic, un oras dragut pe malul lacului Chapala, in vestul statului Jalisco. Casa lor mare are o priveliste spectaculoasa asupra apei, unde pasarile aluneca in briza de dupa-amiaza tarzie. „Singurul lucru care ne lipseste este mancarea Tex-Mex”, spune doamna Thompson.

Janet Blaser, o pensionara de 64 de ani, relateaza pentru CNBC  ca s-a mutat in Mexic intr-un oras de pe plaja unde traieste bine cu doar 1.200 de dolari pe luna.

Cliseele spun ca Mexicul este un stat sarac si plin de infractiuni. Seriale TV populare, cum ar fi „Narcos: Mexico”, nu fac mare lucru pentru a risipi aceasta imagine. Realitatea este insa mult mai nuantata, asa cum realizeaza tot mai multi americani. Departamentul de Stat al SUA estimeaza ca 1,5 milioane de americani traiesc la sud de granita, ceea ce face din ei cel mai mare grup de imigranti din Mexic si cel mai mare grup de americani din afara Statelor Unite. Cea mai mare comunitate de expatriati americani nemilitari din lume se afla in vestul Mexicului, in apropiere de Guadalajara.

Fie ca se muta pentru dupa pensioanre sau poate pentru a lucra pe scena tehnologica emergenta din Mexic, este clar de ce Mexicul a devenit un loc foarte atractiv pentru americani, scrie si Business Insider. Cea mai mare parte a tarii are o clima excelenta, costul vietii este scazut, iar din punct de vedere geografic, este cat se poate de aproape de SUA.

Intre 2009 si 2014, un milion de mexicani, inclusiv copiii lor nascuti in America, au parasit SUA pentru Mexic, potrivit Sondajului national mexican din 2014 privind dinamica demografica, citat de Pew Research Center. Datele recensamantului american arata, de asemenea, ca in aceeasi perioada, 870.000 de mexicani au migrat in Statele Unite, a precizat Pew.

Tendinta de migratie a afectat viata in Mexic, imigrantii americani ajutand la stimularea economiilor locale mexicane si la transformarea cartierelor si a scolilor, a relatat The Washington Post. „Incepe sa devina un fenomen cultural foarte important”, a declarat ministrul mexican de externe, Marcelo Ebrard, pentru The Post. „La fel ca si comunitatea mexicana din Statele Unite”.

Un studiu din 2015 al Institutului National de Statistica si Geografie din Mexic a constatat ca marea majoritate a americanilor care traiesc in Mexic erau imigranti neautorizati sau aveau erori in actele lor.

Dar, spre deosebire de administratia Trump, care a promis ca va lua masuri drastice impotriva imigratiei ilegale si ii va deporta pe cei care nu au vize sau carti verzi valabile, guvernul mexican a ignorat in mare parte aceasta problema. „Nu i-am presat niciodata sa aiba documentele in regula”, a declarat Ebrard pentru The Post.

„Acum cheltuim mai putin decat am cheltuit vreodata in America”

Un cuplu de americani care s-a mutat de cinci ani in Mexic, impreuna cu copii, a declarat pentru CNBC ca „acum cheltuim mai putin decat am cheltuit vreodata in America”.

„In 2009, eu si sotul meu Vernon ne-am casatorit pe plaja din Mazatlan, Mexic. La receptia noastra, ne-am spus unul altuia ca intr-o zi ne vom muta acolo. Bineinteles, viata ne-a incurcat planurile, iar acest vis a fost amanat pentru mai tarziu, poate la pensie. Aveam trei copii frumosi, doua masini, o casa in suburbiile din Chicago si un gard alb de vis.

Totusi, ceva lipsea. Aveam slujbe cu norma intreaga, inclusiv activitati secundare in industria de fitness, care ne ofereau un venit combinat de aproape sase cifre. Dar ne simteam din ce in ce mai frustrati de cantitatea de energie necesara pentru a ne descurca pur si simplu.

In fiecare zi, veneam acasa obositi si descurajati. Pentru ce munceam atat de mult? La ce serveau toate aceste ‘lucruri’? Casa, masinile, imprumuturile pentru studenti – totul era o multime de facturi de platit. Nu asta era ceea ce ne imaginam pentru noi insine.

Visam in mod constant sa traim pe plaja si sa ne construim propriile afaceri pentru a avea flexibilitatea de a petrece mai mult timp cu copiii nostri.

Apoi, in februarie 2016, am primit telefonul pe care nicio fiica nu vrea sa il primeasca vreodata. Mama mea murise – pe neasteptate si singura – in Mazatlan, unde ea si tatal meu se mutasera pentru a se pensiona.

In timp ce alunecam spre podea, aproape scapand telefonul la aflarea vestii, am realizat ceva: Nimic, inclusiv ziua de maine, nu era garantat. Daca voiam sa experimentam fericirea, trebuia sa actionam.

Pana in octombrie 2016, ne vandusem casa si masinile, renuntasem la slujbe si ne redusesem vietile in 10 valize si opt bagaje de mana. Cu cei trei copii ai nostri (pe atunci in varsta de trei, patru si cinci ani), am rezervat un zbor dus catre Mazatlan. Timp de doi ani, am locuit in acel frumos oras colonial de pe malul Oceanului Pacific. Sotul meu a lucrat la ridicarea companiei sale de consultanta, in timp ce eu mi-am inceput propria afacere de copywriting, pe care o conduc si astazi. Ambele afaceri au fost profitabile, iar libertatea financiara si flexibilitatea ne-au permis sa ne bucuram de noi insine, fara a fi inlantuiti de ceasul de pontaj al altcuiva.

Viata in strainatate iti ofera o perspectiva diferita – una care incurajeaza cresterea, compasiunea, autocunoasterea si o intelegere mai profunda a altor culturi.
Ne-am creat o viata pe care am iubit-o cu adevarat, plina de activitati, prieteni si experiente culturale, toate la doar cateva strazi de plaja. Cu cheltuielile noastre lunare de aproximativ 1.500 de dolari (USD) pe luna, am cheltuit semnificativ mai putin decat am facut-o vreodata in SUA.

Scoala privata pentru toti cei trei copii: 425 de dolari
Inchirierea unei case cu patru dormitoare si 3,5 bai: 475 de dolari
Produse alimentare: 250-300 de dolari
Transport: 100 de dolari
Activitati de agrement: 100 de dolari

Am folosit banii ramasi pentru a manca in restaurante frumoase, pentru a ne rasfata cu haine noi sau pentru a plati pentru nevoile medicale pe masura ce acestea apareau (atunci cand au aparut, am platit din buzunar fara probleme, deoarece costul tratamentului in Mexic este semnificativ mai mic decat in SUA).

Ne-am simtit ca si cum am fi trait in sfarsit visul american – doar ca a trebuit sa parasim America pentru a face acest lucru.

Iata o amintire pe care nu o voi uita niciodata: Intr-una din primele zile in Mazatlan, un politist a coborat din masina si a oprit traficul pentru a permite familiei noastre sa traverseze o strada aglomerata. In timp ce mergeam, i-a zambit calduros sotului meu, care a dat din cap in schimb.

Odata ce am ajuns pe partea cealalta, sotul meu s-a uitat la mine si a spus: ‘Wow’.

Cu acel singur cuvant, mi-am dat seama ca sotul meu de culoare, puternic si bun la suflet, nu se simtise niciodata mai in siguranta in preajma unui ofiter de politie decat in acel moment.

Toate experientele noastre cu politia in timp ce traiam in Mexic au fost favorabile. Sunt sigura ca localnicii ar putea gandi diferit, dar, in comparatie cu tratamentul abraziv pe care l-am primit din partea unor politisti din SUA, a fost o schimbare binevenita.

Aveam acum sansa de a trai in pace fara teama care venea odata cu faptul ca eram de culoare in America. Nu mai trebuia sa ma ingrijorez ca sotul sau fiii mei se aflau in locul nepotrivit la momentul nepotrivit cu cineva care vedea mai intai culoarea pielii lor si apoi inima lor”, a relatat Gabriela Lindsay pentru CNBC.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: