De ce Putin, Erdogan si Xi Jinping nu l-au felicitat pe Joe Biden. CNN: „Tacerea lor spune foarte multe”

analize

Vladimir Putin, alegeri, SUA, fraudate, vot prin corespondenta, Donald Trump

Numerosi lideri ai lumii, mai ales ai tarilor din UE, i-au adresat felicitari pentru victorie lui Joe Biden, insa printre acestia nu se regasesc si conducatorii regimurilor totalitare din Rusia, China si Turcia, noteaza CNN.

„Afinitatea lui Trump fata de liderii autoritari de pe glob a fost una dintre putinele constante ale mandatului sau haotic. Pastrand tacerea, liderii autoritari spun foarte multe despre ce tip de relatie vor avea cu noua administratie”, subliniaza CNN.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin

In 2016, Kremlinul l-a felicitat pe Donald Trump la cateva ore dupa ce alegerile s-au incheiat. Nu s-a intamplat la fel si la alegerile de acum. Luni, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat ca Moscova va astepta rezultatele oficiale.

In timpul mandatului sau, Trump a rupt politica de lunga durata a Statelor Unite fata de Putin, inlocuind-o cu laude repetate, ridicand astfel suspiciuni privind implicarea Rusiei in alegerile din SUA. O astfel de relatie placuta fata de Putin nu poate fi asteptata si din partea lui Biden, care a anuntat deja ca ca trata orice interferenta straina ca pe un „act de ostilitate”.

In octombrie, Biden a declarat ca Rusia reprezinta „principala amenintare” la adresa securitatii SUA.

Presedintele Chinei, Xi Jinping

Chiar daca a avut o retorica dura la adresa Chinei, in campania de 2016, Trump a fost felicitat apoi de Xi Jinping, care a vorbit despre o relatie „sanatoasa” si „de durata” cu SUA. Relatia cu China s-a deteriorat apoi in urma punctelor adverse privind comertul, tehnologia, drepturile omului, acuzatiile de expansionism chinez si recent – vina pentru pandemia Covid-19.

Cu toate acestea, Xi nu s-a grabit sa il felicite pe Biden. Luni, guvernul chinez a evitat sa raspunda la intrebarea legata de victoria lui Biden. Ministrul de Externe al Chinei a declarat ca tara sa va actiona „in acord cu practicile internationale”.

Presedintele Turciei, Recep Erdogan

In calitate de candidat, Trump l-a laudat pe Erdogan pentru modul in care a gestionat tentiva de lovitura de stat in ciuda represiunile violente impotruva unor lideri ai Opozitiei din Turcia. Trump l-a laudat, de asemenea, pe Erdogan pentru victoria obtinuta in referendumul din Turcia prin care si-a alocat si mai multa putere.

Pe scurt, cu Trump la Casa Alba, Erdogan a primit un mandat in alb pentru a actiona in orice fel doreste.  Situatia se va schimba odata cu venirea lui Biden la Casa Alba, profeteste CNN.

Anul trecut, intr-un interviu pentru The New York Times, Biden a declarat ca este „ingrijorat” in legatura cu Turcia si ca va adopta „o abordare foarte diferita” a relatiilor cu aceasta tara, inclusiv in ce rpiveste sustinerea fortelor de opozitie si a kurzilor.

Decizia lui Trump de a retrage fortele SUA din regiune, inclusiv retragerea brusca din Siria care i-a lasat pe aliatii kurzi din lupta cu ISIS singuri in fata tancurilor Turciei, l-a incurajat pe Erdogan. De atunci, Erdogan a provocat furia NATO cumparand arme din Rusia si sustinand atacuri la adresa intereselor SUA si UE din Orientul Mijlociu.

Biden a declarat ca Erdogan ca „trebui sa plateasca un pret” pentru aceste actiuni, fiind posibil ca SUA sa suspende vanzarea de armament catre Turcia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: