De ce refuza Regimul Dragnea banii europeni pentru spitale si autostrazi. Raspunsul vine azi din Parlamentul European

news

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene care se implica in afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele si actele de coruptie vor risca suspendarea fondurilor comunitare, conform unui proiect de rezolutie aprobat joi de Parlamentul European.

„Asistata de un grup de experti independenti, Comisia Europeana va avea sarcina de a depista «deficiente generalizate in privinta statului de drept» si va decide masuri care ar putea include suspendarea platilor efectuate prin bugetul UE sau reducerea prefinantarii”, se arata in proiectul aprobat joi de Parlamentul European cu 397 de voturi pentru, 158 impotriva si 69 de abtineri, scrie Mediafax.

Planul va fi implementat doar daca va fi aprobat, dupa negocieri, de Parlamentul European si de Consiliul European.

Imediat ce un stat membru sanctionat va remedia problemele identificate de Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul UE pot hotari deblocarea fondurilor.

Comisia Europeana va putea stabili ca normele statului de drept sunt expuse riscurilor daca apar probleme in functionarea sistemului de implementare a bugetului UE, in functionarea sistemului autoritatilor de control financiar, in investigarea fraudelor, a actelor de coruptie, in evaluarile efectuate de instante judiciare, in combaterea evaziunii fiscale sau in cooperarea autoritatilor nationale cu Oficiul UE pentru combaterea Fraudelor sau, eventual, cu Parchetul General European.

Proiectul de rezolutie denumit „Protejarea bugetului UE in cazul constatarii deficientelor generalizate in materie de stat de drept in statele membre” este parte a Planului bugetar multianual 2021-2027.

Comisia Europeana a propus in 2017 si in 2018, in cadrul proiectului de reformare a bugetului comunitar, posibilitatea limitarii accesului la finantare europeana in cazul tarilor membre ale Uniunii Europene care nu respecta principiile statului de drept.

In octombrie 2018, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a somat tarile central si est-europene sa respecte normele statului de drept si sistemul de distribuire a imigrantilor extracomunitari, reiterand ca Uniunea Europeana „nu este supermarket”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: