De ce Rusia isi doreste Donbasul. Femeie din zona: „Ii mobilizeaza pe barbati pe strazi, ii prind. Nu mai sunt barbati in magazine, in oras, pe strazi”

externe

ISW, Rusia, noua ofensiva, sud, estul, Ucrainei

Rusia si-a retras trupele de la Kiev si a mutat cea mai mare parte a razboiului sau in estul Ucrainei, dupa o serie de infrangeri in apropierea capitalei. De ce ar avea nevoie Vladimir Putin inainte de a-si putea revendica obiectivul de a „elibera” vechea inima industriala a Ucrainei si este acest lucru posibil?, intreaba BBC.

Fortele rusesti au declansat deja o catastrofa umanitara in est, reducand Mariupol la ruine, dar nu au reusit sa infranga armata ucraineana. Pregatindu-se pentru un atac in forta al Rusiei asupra estului, presedintele Volodimir Zelenski a jurat: „Vom lupta pentru fiecare metru din teritoriul nostru”.

Cele mai bine antrenate forte ucrainene au fost deja postate in est din cauza razboiului de opt ani cu separatistii sustinuti de Rusia. Se crede ca acestea au suferit pierderi grele, dar reprezinta in continuare o provocare semnificativa pentru armata invadatoare a Rusiei.

Ce este Donbasul ucrainean?

Cand presedintele Putin vorbeste despre Donbas, se refera la vechea zona producatoare de carbune si otel a Ucrainei. Ceea ce vrea sa spuna de fapt este intreaga suprafata a doua mari regiuni estice, Luhansk si Donetk, care se intind de langa Mariupol, in sud, pana la granita de nord.

NATO se asteapta, de asemenea, ca fortele rusesti sa incerce sa creeze un pod terestru, care sa mearga de-a lungul coastei de sud, la vest de Donetk, pana in Crimeea.

„Zona a fost identificata de Kremlin ca o parte rusofona a Ucrainei care este mai mult Rusia decat Ucraina”, spune Sam Cranny-Evans de la Royal United Services Institute.

Aceste zone pot fi in mare parte vorbitoare de limba rusa, dar nu mai sunt pro-ruse. „Mariupol a fost unul dintre cele mai pro-ruse orase din Ucraina si sa il pui la pamant este dincolo de intelegerea mea”, spune specialistul in aparare Konrad Muzyka, director al Rochan Consulting.

La o luna de la inceperea razboiului, Rusia sustinea ca a preluat controlul asupra a 93% din regiunea Luhansk si 54% din Donetk. Presedintele Rusiei este inca departe de a controla intreaga zona, dar chiar daca ar putea revendica victoria, este un teritoriu foarte mare de controlat.

De ce vrea Putin sa controleze Donbasul

Liderul rus a lansat in repetate randuri acuzatia nefondata ca Ucraina a comis un genocid in estul tarii. Cand a inceput razboiul, doua treimi din regiunile estice se aflau in mainile Ucrainei. Restul era condus de separatisti, care au creat statete sustinute de Rusia. Cu putin timp inainte de razboi, presedintele Putin a recunoscut cele doua regiuni estice ca fiind independente de Ucraina.

Daca Rusia ar cuceri cele doua mari regiuni, acest lucru i-ar oferi lui Vladimir Putin un fel de realizare pe care sa o prezinte in Rusia. Urmatorul pas ar fi apoi anexarea Donbasului, la fel cum a facut cu Crimeea dupa un referendum in 2014. Iar daca acest lucru s-ar intampla inainte de 9 mai, el ar putea chiar sa sarbatoreasca de Ziua Victoriei, cand armata rusa inca marcheaza infrangerea Germaniei naziste din 1945.

Liderul marioneta al Rusiei din Luhansk a vorbit deja despre organizarea unui referendum in „viitorul apropiat”, desi ideea chiar si a unui vot manipulat intr-o zona de razboi pare absurda.

Care este strategia lui Putin?

Fortele rusesti incearca sa incercuiasca armata ucraineana in est, intrand dinspre nord, est si sud. „Este un teritoriu mare de controlat si cred ca nu ar trebui sa subestimam complexitatea geografica a acestei situatii”, spune Tracey German, profesor de conflicte si securitate la King’s College din Londra.

Dupa saptamani de lupte, rusii nu au reusit sa captureze al doilea oras ucrainean, Harkov, la sud de granita cu Rusia, dar in cele din urma au preluat controlul asupra orasului Izium – un oras strategic aflat mai jos pe autostrada principala care se indreapta spre estul controlat de separatisti.

„Daca va uitati la ceea ce fac in jurul lui Izium, urmeaza liniile principale ale autostrazilor si acest lucru ar avea sens, avand in vedere ca isi deplaseaza majoritatea echipamentelor pe sosea si pe calea ferata”, spune profesorul German.

Orasele aflate acum in vizorul rusilor au trecut deja prin ani de razboi, de cand separatistii sustinuti de Rusia au cucerit pentru prima data parti mari din Donbas.

Urmatoarea tinta importanta pe drumul M03 este Sloviansk, un oras de 125.000 de locuitori care a fost cucerit de fortele sustinute de Rusia in 2014, inainte de a fi recucerit.

Existenta „infricosatoare” in orasul separatist Luhansk

Autoritatile separatiste au acuzat fortele ucrainene ca au bombardat cladiri rezidentiale si au ucis civili. Oficialii din statul Donetk spun ca 72 de civili au murit de la jumatatea lunii februarie. O femeie din Luhansk a declarat pentru BBC, sub rezerva anonimatului, ca a vazut multe blindate militare rusesti in oras si ca atmosfera acum este una de teama si precautie.

„Sunt speriata – este pur si simplu infricosator”, a spus ea. Barbatii de varsta militara erau obligati sa se alature militiei locale, asa ca oricine a evitat recrutarea se ascundea, a explicat ea.

„Ii mobilizeaza [pe barbati] pe strazi, ii prind. Nu mai sunt barbati in magazine, in oras, pe strazi”. Ca urmare, toate afacerile dominate de barbati sunt inchise, a spus ea. „Noi suntem deja Rusia, desi doar informal. Toata lumea are un pasaport rusesc”.

Vor rezista fortele ucrainene?

La inceputul razboiului, cele 10 brigazi care au alcatuit Operatiunea Fortelor Comune (JFO) din estul tarii erau considerate ca fiind cei mai bine echipati si mai bine pregatiti soldati pe care ii are Ucraina.

„Nu stim cu adevarat care este acum puterea fortelor ucrainene”, a declarat Sam Cranny-Evans de la Rusi, care crede ca numarul lor va fi fost marit de voluntari in ultimele saptamani.

Fortele rusesti au suferit deja pierderi mari dupa mai mult de cinci saptamani de conflict si se crede ca moralul este scazut. Acestea sunt formate din oameni inrolati din zonele separatiste locale, precum si din armata rusa.

„Principalul obiectiv al ucrainenilor este de a provoca pierderi cat mai mari partii ruse, iar ucrainenii folosesc tactici asimetrice pentru a evita bataliile mari”, spune Konrad Muzyka.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: