De ce s-a clasat. Interceptari anulate in dosarul Olgutei: „Lasa ca banii ii spal eu la firma, nu-ti fa griji dumneata” – Video

politica

DNA a anuntat luni ca a dispus clasarea dosarului cunoscut drept „Fatada” in care primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, era urmarita penal, pentru ca le-ar fi cerut mai multor oameni de afaceri, care aveau contracte cu primaria, sa faca sponsorizari catre o asociatie non-profit pentru reabilitarea fatadelor blocurilor din centrul Craiovei, dar si pentru ca si-ar fi folosit influenta pentru obtinerea unor sume de bani pentru campania electorala din 2012. Vasilescu a aparut apoi imediat la televiziunile de propaganda, Antena 3 si RTV, pentru se victimiza, insa nu a pomenit nimic despre interceptarile anulate din dosar.

„Fara dumneavoastra, presa, astazi nu as fi vorbit de clasarea acestui dosar. Nu stiu daca va raspunde cineva. Patru ani de zile a trebuit sa raspund la aceste acuzatii. Acolo a fost vorba de niste sponsorizari, nimic pentru mine ca si foloase. Eu am depus o seiszare la SIIJ acum un de zile cu privire la aceasta ancheta. Una peste alta, s-au terminat 4 ani de abuzuri la care am fost supusa”, a declarat Lia Olguta Vasilescu la Romania TV.

Apoi, ea s-a mutat la Antena 3.

„S-au facut niste sponsorizari din partea unor oameni de afaceri, niciunul nu m-a denuntat. Ei au spus ca s-au dat aceste sponsorizari, au aflat dintr-o conferinta de presa ca se renoveaza centrul Craiovei si au vrut sa fie si ei partasi la aceste lucruri. (…) Aici este vorba de un sistem care poate sa faca in continuare victime, daca i se permite. In urma cu un an eu am depus o plangere la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie, din pacate nu am avut niciun fel de detaliu ca ar fi inceput vreo ancheta. Plangerea era la adresa atitudinii abuzive a procurorului, care a luat oameni de pe strada, fara mandat, si i-a anchetat ore intregi in hoteluri, cu metode staliniste, provocandu-le prejudicii psihice si fizice. Eu sunt o femeie puternica, am trecut cu fruntea sus prin ce am trecut, tocmai pentru ca stiam ca sunt nevinovata si nu am facut nimic de care sa-mi fie rusine. Probabil ca, daca as lua-o de la capat, as face acelasi lucru”, a spus Vasilescu si la Antena 3.

Olguta Vasilescu nu a pomenit insa nimic despre faptul ca din dosarul ei au fost anulate interceptarile, pentru ca s-a considerat ca acestea nu au fost obtinute legal.

„Exclude actele de urmarire penala efectuate de ofiterii de politie judiciara fara a avea delegarea procurorului de caz si anume: declaratiile martorilor Selavartea Constantin, Vlasceanu Ion, Miereanu Gabriela si denuntul (declaratie) formulat de Parvulescu Ionut Cosmin la data de 07.03.2016. Exclude proba constand in interceptarea convorbirii ambientale dintre Vlasceanu Ion si Parvulescu Ionut din data de 19.02.2016, aceasta fiind obtinuta in mod nelegal”, se arata in decizia Tribunalului Bucuresti din octombrie 2016 prin care dosarul Olgutei Vasilescu era retrimis la DNA.

Principalul denuntator, Petru Becheru, presedintele asociatiei de locatari a blocului care a fost lovit de „sponsorizarile” in beneficiul Olgutei Vasilescu, a publicat luni seara declaratii ale afaceristilor care au „sponsorizat”.

„Lasa ca banii ii spal eu la firma, nu-ti fa griji dumneata”, spune unul dintre afaceristii la care au ajuns „sponsorizarile”, Marian Petcu.

Atasez #Lista #denuntatorilor Olgutatei si declaratiile lor pe scurt!

Dupa ce a avut tupeul sa ma ameninte spunand ca …

Posted by Petru Becheru on Monday, 28 December 2020

 

Citeste si: Cum l-a amenintat MAFIA din Craiova pe cel care a denuntat-o pe Olguta Vasilescu: „Viata e scurta. Poti sa mori la plaja”

Potrivit ordonantei de clasare a DNA remisa partilor, Vasilescu era cercetata pentru folosirea influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, luare de mita si spalare de bani, iar procurorul de caz a dispus clasarea urmarii penale, motivand ca nu exista probe prin care sa se poata stabili ca aceasta „ar fi conditionat derularea in bune conditii a contractelor de Primaria Craiova de efectivitatea sponsorizarilor”.

De asemenea, fostul senator PSD Radu Preda, fost city manager al Craiovei la data savarsirii faptelor, care era acuzat de complicitate la luare de mita si instigare la comiterea infractiunii de spalare de bani a fost, la randul sau, scos de sub urmarirea penala.

DNA a dispus si ridicarea masurilor asiguratorii instituite in cauza prin ordonanta din 7 iunie 2016, respectiv ridicarea sechestrului bunurilor imobile aflate in proprietatea lui Radu Preda si a Elenei Popescu, presedintele Asociatiei Pro Craiova, asociatia non-profit prin care s-au derulat sponsorizarile, precum si ridicarea popririlor asupra sumelor de bani detinute de Preda, Popescu si Vasilescu in unitatile bancare din Romania.

DNA a dispus si scoaterea de sub urmarire penala pentru dare de mita si spalare de bani a oamenilor de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tanasescu si Tiberiu Urdareanu de la UTI Grup SA, Marian Mandrila de la SC Mari Vila Com SRL, si Liviu Cioana de la Mitliv Exim SRL, toti avand calitatea de martori denuntatori. Anchetatorii au considerat ca faptele acestora „au fost comise sub imperiul unei constrangeri morale (periclitarea derularii contractelor dintre societatile comerciale si municipiul Craiova), ce reprezinta o cauza de neimputabiliate”.

Tribunalul Bucuresti a decis pe 15 decembrie 2016 sa trimita, pentru a doua oara la DNA, dosarul in care primarul din Craiova, Lia Olguta Vasilescu, era acuzata de fapte de coruptie, decizie mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti. Initial, pe 7 octombrie, un judecator de camera preliminara de la Tribunalul Bucuresti a constatat ca rechizitoriul intocmit de DNA in acest dosar contine nereguli. Magistratul a stabilit ca fiind nule mai multe probe stranse de anchetatori, respectiv declaratiile date de trei martori in fata ofiterilor de politie judiciara, deoarece acestia nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmarire penala, precum si o declaratie data de denuntatorul Ionut Parvulescu. Tot atunci, judecatorii au stabilit ca Olgutei Vasilescu i s-a incalcat dreptul la aparare.

Lia Olguta Vasilescu fusese trimisa in judecata pe 19 iulie 2016, fiind acuzata de luare de mita (patru infractiuni), folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (doua infractiuni) si spalare de bani (doua infractiuni). In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mita (doua infractiuni) si instigare la spalare de bani, si Elena Daniela Popescu, la data faptelor presedinta Asociatiei Pro Craiova, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: