De ce s-a zdrobit Elena langa salteaua dezumflata a salvatorilor

opinii

Dupa 35 de ore in care a stat pe marginea blocului, penduland intre viata si moarte, Elena a cazut in gol. S-a izbit direct de asfalt, pentru ca nu exista o saltea sau o plasa. Nu aveau in dotare, au spus cei de la ISU.

Am vazut-o de vreo trei ori pe aceasta femeie, fiind in trecere prin zona. Insa am fost mai degraba curios la ce se intampla jos, la nivelul asfaltului, inspre care Elena privea hipnotizata. Exista ceva sau cineva care sa previna cumva tragedia?

Zona dintre Biserica Alba si bloc era inchisa cu niste benzi de la ISU, nimeni nu avea voie sa treaca. Ca nu cumva, in caderea ei, Elena sa mai provoace si o alta nenorocire, s-or fi gandit autoritatile. Pe langa benzi, de o parte si de alta, patrula cate un politist, unul mai plictisit decat celalat. Alti politisti se miscau pe stradutele adiacente, cu o misiune misterioasa, pentru ca alta utilitate in acest caz nu puteau sa aiba. Se mai aflau in zona o masina de pompieri si o ambulanta cu targa scoasa. Asteptau.

Asta era singura pregatire in asteptarea tragediei: targa scoasa. De parca ar fi avut vreo utilitate dupa ce capul Elenei exploda in sute de aschii de asfalt. Daca atat aveau, faceau si ei ce puteau. Dar o saltea sau o plasa de ce nu aveau?

Nu am fost singurul care si-a pus aceasta intrebare. Erau oameni in jur care se uitau si ei mirati ca nu exista asa ceva. M-am gandit ca stiu autoritatile ceva, poate urmeaza sa vina salteaua, poate negociatorii au succes, poate Elena face doar pe nebuna, naiba stie, nu mi-am batut prea tare capul, doar n-o sa stea aia cu bratele incrucisate, la distanta sigura ca sa nu fie stropiti de sange. Si pana la urma nici nu era treaba mea.

Nu era treaba mea, dar nici a celor de la ISU sau de la pompieri se pare ca nu a fost. Ei spun acum ca nu au in dotare saltele sau plase. Cum naiba vine asta? Se duc la o interventie, poate ca nu e vorba de sinucidere, ci de un incendiu intr-un bloc, chestie care se intampla mult mai des. Ce fac, si acolo stau si se uita cum sar aia in gol sau asteapta sa arda de vii? Cum sa nu ai in dotare asa ceva?

Autoritatilor le-a luat 35 de ore ca sa se gandeasca ce pot sa faca si cum sa gaseasca apoi o perna uriasa. Pe cand s-au apucat sa o umfle, atunci s-a sfarsit si rezistenta Elenei. Dupa 35 de ore in care nu a baut si nu a mancat nimic, acest om s-a zdrobit langa perna dezumflata a salvatorilor.

Ce poti sa spui acum? Stiu ce vor spune ei: ca nu era treaba lor. Era treaba sefilor sa ii doteze cu o plasa. Sefii stiu ca era treaba ministerului sa le ofere fonduri pentru a cumpara o plasa. Aia din minister vor spune ca nu e treaba lor cum isi gestioneaza aia de la ISU resursele si nu stiu ce sa ceara. Si pana la urma femeia aia chiar dorea sa moara, de ce sa avem cu totii acum atata treaba?

35 de ore in care Elena a stat la marginea mortii iar autoritatile au privit-o cu bratele incrucisate arata un sistem in descompunere. O banala plasa putea sa-i salveze viata. Prostie, inconstienta, delasare, incompetenta, astfel se poate caracteriza atitudinea autoritatilor, care nu au prevazut si nu au putut sa miste nimic atatea amar de ore. Iar maine un apropiat al nostru care are nevoie de ajutor ar putea sa ajunga in situatia Elenei.

De aceea poate ar trebui sa avem si noi treaba, sa ne asiguram cumva ca ei isi fac treaba. In Romania aceasta anormala trebuie sa ne cream singuri plasa de siguranta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: