De ce s-au inmultit ATACURILE mafiei politice contra lui Ciolos. Premierul promoveaza o lege foarte dura privind CONFISCAREA extinsa a averilor

politica

Instanta ar putea decide confiscarea bunurilor dobandite ilegal in cazul condamnatilor pentru comiterea unor infractiuni a caror pedeapsa este mai mare de patru ani, potrivit proiectului de lege privind confiscarea extinsa, pus in dezbatere publica de Ministerul Justitiei, scrie News.ro.

In plus, „confiscarea extinsa se dispune daca instanta are convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale si are in vedere bunurile dobandite de persoana condamnata, intr-o perioada de cinci ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei”, se arata in proiectul de lege.

„Prezentul proiect de act normativ cuprinde doua mari categorii de modificari – o prima categorie vizeaza modificari aduse institutiei confiscarii extinse din Codul penal si a doua categorie vizeaza anumite modificari ale unor proceduri reglementate in Codul de procedura penala”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Din perspectiva modificarilor aduse Codului penal, proiectul are in vedere „in primul rand, extinderea domeniului de aplicare a confiscarii extinse, prin renuntarea la reglementarea care cuprinde o lista limitativa de infractiuni pentru care aceasta putea fi aplicata.”

Prin adoptarea proiectului de lege se va putea dispune in viitor masura de siguranta a confiscarii extinse si pentru infractiuni precum infractiunile de serviciu (delapidarea, abuzul in serviciu, uzurparea functiei, conflictul de interese, obtinerea ilegala de fonduri), infractiunile privind sanatatea publica (Infectarea apei), falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, comercializarea de produse alterate.

Proiectul mai prevede ca periodic Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) sa centralizeze datele primite de la autoritati in ceea ce priveste masurile asiguratorii, confiscarile speciale si confiscarile extinse dispuse in cursul procedurilor judiciare penale si sa realizeze statistici pe care le transmite anual Comisiei Europene.

Pe de alta parte Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate anunta judecatorul delegat cu executarea despre orice impiedicare ori intarziere survenita in cursul executarii unei confiscari speciale sau confiscari extinse, pe baza informatiilor periodice primite de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala si de la alte autoritati competente cu punerea in executare a acestor masuri de siguranta.

Duminica seara, la Antena 3, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat din nou vuvernul de „incompetenta” si a amenintat cu „reactivarea motiunii de cenzura”. „O guvernare plina de incompetenta. Ne-a iritat atitudinea agresiva a ministrilor si discursurile politice ale unor ministri. Cineva le-a spus sa iasa la atac politic. Cineva i-a sfatuit. Ciolos i-a sfatuit sa faca asta. Sa gaseasca motive si pretexte pentru ca ei au o guvernare proasta”, a sustinut Dragnea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: